Už jste slyšeli o houbě, kterou najdete běžně v našich parcích, sadech, zahradách, na hnoji, u lesních cest a nese název hnojník obecný? Kdo ji nezná, přejde ji bez povšimnutí s myšlenkou, že je to jen další prašivka. Jenže chyba lávky. Hnojník je nejenže jedlý, ale i zdraví prospěšný.
Jak vypadá?
Tato houba roste v trsech, sbírá se od dubna do listopadu, hlavně však v září. V mládí má 5 až 10 cm vysoký, zvonovitý klobouk, hrubě šupinatý. Zpočátku má téměř čistě bílou barvu, jen na okrajích slabě růžovou a na špičce načervenalou až nahnědlou. Sbírají se jen mladé plodnice zbarvené do růžova. Postupně, jak hnojník stárne, se rozkládá na inkoustovou tekutinu.
Hnojník vám dodá
Tato houba obsahuje bílkoviny, vitamíny B1 a B2, vitamíny skupiny C, dále měď, zinek, vápník, železo, mangan, hořčík a draslík, aminokyseliny, uhlohydráty a vlákninu.
Vliv hnojníku
Hnojník snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Má mírné analgetické účinky (například při bolestech kloubů) a posiluje imunitní systém. Podporuje trávení a pomáhá při léčbě hemoroidů. Zachovává buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. V Číně zjistili, že hnojník zastaví bujení rakovinových buněk u některých nádorů.
Zpracování houby
Pokud se do sběru hnojníku pustíte, musíte si se zpracováním pospíšit, neboť po 48 hodinách se vám houba rozteče. Jinak hnojník můžete použít do jídel, chutnat vám bude i smaženice. Každopádně se vyvarujte kombinace této houby s alkoholem, neboť pak působí jako antabus a může dojít např. ke zvracení.
Hnojníkové tonikum
- 3 lžíce hnojníku
- 3 dl kvalitního jablečného octa
Na jemno nasekanou houbu zalijeme octem a necháme 14 dní louhovat. Poté přecedíme, uschováme v lednici a užíváme 1 x denně čajovou lžičku do sklenice vody po dobu 30 dní.
Hnojníkový guláš
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, Okořeníme, zalijeme vodou a vaříme, dokud houby nezměknou. Dochutíme třeným česnekem a majoránkou a podáváme s chlebem.