Bukvice lékařská je bylina, které bychom si rozhodně měli více všímat než doposud. Je opomíjená, leč už římskému císaři Augustovi s ní léčili až 47 nemocí. Takovou moc měla, bukvici brali jako všelék a její „záběr“ je opravdu široký.
Sbíráme ji v době květu
Bukvice je nenáročná rostlina, kterou si můžeme pěstovat sami. Navíc ji lze použít i do vázy, jako řezanou květinu a její výhodou je, že vydrží poměrně dlouho.
Sbíráme celou nadzemní část rostliny v době květu. Můžeme ji použít jak čerstvou, tak i sušenou, a to především při přípravě čajů, nebo ji můžeme macerovat ve víně, v minulosti se dokonce šňupala jako tabák.
Bukvice obsahuje třísloviny, hořčiny, vonné silice, také betain, cholin, stachydrin, betonicin aj.
Léčebné účinky
– pomáhá při zažívacích potížích, žaludečních a střevních problémech (průjmy)
– eliminuje pálení žáhy a překyselení žaludku
– je prospěšná při průjmových onemocněních, i krvavých
– obnovuje střevní sliznice, působí proti střevním parazitům
– je vhodná při zánětech ledvin a močového měchýře
– ulevuje při onemocnění dýchacího systému, pomáhá astmatikům
– zbavuje kašle a rýmy
– je užitečná při stresu a psychickém vyčerpání
– zklidňuje nervy, je nápomocna při epilepsii
– působí proti nespavosti nebo bolestem hlavy
– zevně hojí kožní poranění, odřeniny i hnisající rány, bércové vředy
– pomáhá při ženských bolestech
– „oživuje“ končetiny po mrtvici
Čaj – 1 lžičku sušené bukvice zalijeme šálkem horké vody a louhujeme. Pijeme 3x denně.
Bukvicové víno – 5 lžic čerstvé nařezané natě bukvice naložíme do 1 litru bílého vína a za občasného protřepání necháme 14 dní odležet. Poté scedíme a osladíme 3 – 5 lžícemi medu. Víno pomáhá při kašli, nachlazení a užívá se i jako lék proti astmatu.
Bukvice přinese lásku
O bukvici se vyprávělo, že má magickou moc, která vám zajistí zdraví, štěstí a lásku. Proto předkové nosili rostlinu po kapsách. Rovněž se vkládala do polštáře, kvůli klidnému spánku, plašila zlé sny a noční můry.