Vejce si získala velice neblahou reputaci v podobě vysokého obsahu cholesterolu. Jsou přitom opravdu výživná. Kolik jich smíme jíst, abychom z nich získali to nejlepší? A jaký je názor odborníků na vstřebávání cholesterolu?

Cholesterol a jeho regulace v těle

Nezbytnou součástí je pochopení významu cholesterolu a jeho procesů v těle. Cholesterol není vždy škodlivý. Je nezbytným stavebním kamenem určitých hormonů, plasmatické membrány a nervových struktur. Dělí se do tří lipoproteinových skupin v závislosti na jejich hustotě. HDL cholesterol je též přezdíván jako “hodný” cholesterol a jeho úkolem je vylučování nadbytečného cholesterolu z těla ven. LDL cholesterol je přezdíván jako “zlý”. Je strůjcem problémů v podobě srdečních a cévních onemocnění. Cholesterol LDL je lipoprotein o nejnižší hustotě.

Vejce obsahují přirozený cholesterol

pixabay.com

Vejce bohatá na cholesterol

Přestože jsou vejce bohatá na LDL cholesterol, který stojí za vznikem cévních a srdečních onemocnění, nemusí to být až tak dramatické. 
Jedno vejce obsahuje až 62 % denní doporučené dávky cholesterolu. Někteří odborníci tedy doporučují konzumaci maximálně 1 a půl vejce denně
Pravdou však je, že i když nekonzumujeme jídlo bohaté na cholesterol, naše játra si jej dokáží syntetizovat sama. Ovlivníme tedy, jestli se nám jezením vajec bude zvyšovat hladina krevního cholesterolu, či nikoliv?

Každá mince má dvě strany

Ano, ovlivnit to můžeme. Naše tělo totiž funguje tak fantasticky, že existuje řešení na eliminaci škodlivého LDL cholesterolu. HDL cholestorol je v této akci klíčový. Jeho úkolem je vychytávání přebytečného cholesterolu a navrácení do jater, kde opět syntetizován. Zvýšeným příjmem potravin bohatých na tento druh lipoproteinu tedy můžeme snižovat cholesterol v krvi. Ne nadarmo se mu tedy říká cholesterol “hodný”.

Příklad vyvážené kombinace pokrmu s vejci

pixabay.com

Jaké přínosy pro zdraví vlastně konzumace vajec přináší?

Slepičí vajíčka jsou bohatá na vitamín E, který je významným antioxidantem chránícím tělo před škodlivými volnými radikály. Dále pak folát čili kyselinu listovou, která je nezbytná ke správnému neurologickému vývoji miminka v těhotenství, ale také působí proti vzniku megaloblastové anémie. Obsažený selen se podílí na obranyschopnosti organismu, zdraví kůže, správné činnosti štítné žlázy a jater. Lutein je významným antioxidantem podílejícím se na ochraně zraku.  A jaký je tedy finální verdikt? Vajíčka si klidně dopřejte, ale nezapomínejte i na jiné složky stravy, které naopak hladinu cholesterolu snižují.

V jakých potravinách naleznu HDL cholesterol?

Možností je poměrně dost. Mezi nejvýznamnější zdroje dobrého cholesterolu patří luštěniny, jako např. čočka, fazole, cizrna, dále pak ovoce s obsahem vitamínu C a E, chia semínka, malé množství červeného vína nebo kokosový olej
Do jídelníčku nezapomeňte zahrnout i rostlinné steroly, které blokují vstřebávání LDL cholesterolu a omega-3-mastné kyseliny, které značně zvyšují HDL cholesterol.

Luštěniny jsou vhodným doplněním stravy bohaté na vejce

pixabay.com

Zdroj: health.com