Proč jíst kyselé zelí? Zachrání vaše zažívání

Kdysi měla babička ve spíži velký kameninový hrnec, jehož poklop jsme slaboučkými dětskými ručičkami snad ani nezvedly. Pod ním se skrývalo cosi podivného, přesto příjemného pachu. Pak jsme dostali do pusy hrst něčeho, co snad před pár týdny bylo zelí, dnes podivně nakyslá čalamáda. A milovali jsme to.

Samozřejmě že řeč není o ničem jiném než o kyselém zelí. V mnoha rodinách si předávají pokračovatelky rodu jedinečný recept, proto narazíte na kyselé zelí všemožných barev i chutí.

Kyselé zelí má navíc celou řadu zdravotních výhod. Je v něm jak vitamin K, tak účinná probiotika, která napomáhají lepšímu trávení a celkové pohodě organismu.

Vitamin K

To je jeden ze čtyř vitaminu rozpustných v tucích. V těle se vyskytuje v několika různých formách a hraje rozhodující roli. Podle institutu Linus Pauling Institute prochází zdravá krev několika procesy, má-li v těle fungovat správně a sedm z nich závisí na vitaminu K.

Je totiž nezbytně nutný pro buněčné funkce a existenci dvou proteinů, které regulují vápník. Díky vitaminu K mohou buňky stimulovat mineralizaci kostí a zabraňovat hromadění vápníku v tepnách. Tělo velké množství vitaminu K nedokáže uchovat, proto je nutné jej pravidelně získávat ze stravy.

V jednom šálku kyselého zelí je 18,5 mikrogramů vitaminu K, což je 23 % z doporučené denní hodnoty, jež bychom měli získat ze stravy. A to je jenom jeden hrnek zelí!

Probiotika

Kyselé zelí poskytuje vysoce koncentrované množství širokého spektra zdrojů prospěšných bakterií vznikajících kvašením. Tyto bakterie pak napomáhají trávícím procesům a doplňují řadu vitaminů a jiných živin, které udržují škodlivé mikroorganismy v bezpečné menšině.

V dnešní moderní společnosti existuje mnoho faktorů přispívajících k nerovnováze dobrých a špatných bakterií. Neustále totiž zvyšujeme konzumaci pasterizovaných potravin, chlorované vody, antibiotik a dalších léků na předpis. Naše každodenní stravování obsahuje příliš velké množství cukru, soli a alkoholu, což je důvod, proč bychom měli jíst potraviny obsahující probiotika víc než kdy jindy. Kyselé zelí je jich plné, navíc v sobě má i antioxidanty a vitamín C. Takže šup pro recept k babičce!

Tip: Navštivte náš IT magazín.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X