Parkinsonovu chorobu si spojujeme zejména s nekontrolovatelným třesem a potížemi s chůzí a udržením rovnováhy. I když na tuto nemoc zatím bohužel stále neexistují žádné stoprocentně účinné léky, neznamená to, že neexistují možnosti léčby. Ty se týkají i jídelníčku pacientů. Existují totiž potraviny, které je v případě Parkinsonovy choroby vhodné konzumovat co nejčastěji.
Jablka se slupkou
Parkinsonova choroba se sice u různých pacientů může projevovat trochu odlišně, nicméně existují příznaky a potíže, které jsou typické téměř pro všechny. Mnoho pacientů například trápí zácpa. Ta je nejen nepříjemná sama o sobě, ale může negativně narušovat účinek různých léků používaných k léčbě. Naštěstí může pomoci úprava jídelníčku.
Důvodem, proč je potenciálním vedlejším účinkem Parkinsonovy choroby zácpa, je to, že nemoc může ovlivňovat trávicí systém. Konkrétně může narušit autonomní nervový systém, a to může vyřadit tělesné funkce, které vykonáváme automaticky. Jinými slovy, na trávení potravy nemusíme myslet. Naše tělo to udělá samo. Parkinsonova choroba ale může zpomalit normální pohyby v trávicím systému, a to může způsobit zácpu. Potraviny obsahující velké množství vlákniny, jako jsou jablka se slupkou, mohou při potížích se zácpou účinně pomoci.
Voda s citronem
Jedním ze základních způsobů, jak nás naše tělo chrání před dehydratací, je pocit žízně. Člověk s Parkinsonovou chorobou ale často nemusí pocit žízně pociťovat a navíc pacienti mají někdy též potíže s polykáním, což může ztěžovat udržení správné hydratace. V neposlední řadě k dehydrataci u pacientů s Parkinsonovou chorobou mohou přispívat i vedlejší účinky některých léků. Existuje však několik jednoduchých triků, které mohou s udržením hydratace pomoci.
Například může pomoci vložení plátků citronu do vody. Proč? Dodávají obyčejné vodě osvěžující chuť, a tím ji činí lákavější. Člověk se jí s větší pravděpodobností napije, i když nemá žízeň. Pokud je problém s polykáním, může některým pacientům usnadnit pití brčko.
Jahody
Jahody, stejně jako i ostatní bobulovité ovoce, obsahují velké množství antioxidantů. Jak mohou antioxidanty pomoci při Parkinsonově chorobě? Podle odborníků je konzumace potravin obsahujících vysoké množství antioxidantů prospěšná pro mozek. A to je potenciálně dobrá zpráva i pro osoby s Parkinsonovou chorobou. Údaje naznačují, že půl šálku jahod obsahuje zhruba 160 miligramů antioxidantů zvaných polyfenoly, které mají potenciál nejen zabránit poškození buněk volnými radikály, ale také odstranit již existující poškození. Kromě toho mohou polyfenoly v jahodách pomáhat při regulaci hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.
Řapíkatý celer
Když většina z nás přemýšlí o správné hydrataci, většinou nás napadne pít více vody. Podle Parkinson’s News Today jsou však některé potraviny, jako je řapíkatý celer, nabité vodou, takže jsou potenciálně vhodné pro osoby trpící Parkinsonovou chorobou. Celer je díky vysokému obsahu vody skvělou svačinkou, kterou můžete mít po ruce v horkých letních měsících, abyste předešli dehydrataci. Kromě vody obsahuje řapíkatý celer také množství vlákniny, která může pomoci při zácpě, která pacienty s Parkinsonovou chorobou také často trápí.
Mrkev
Kromě jahod obsahuje velké množství rozmanitých antioxidantů také mrkev. Syrová mrkev navíc obsahuje i velké množství vlákniny, o jejíž prospěšnosti pro pacienty trpící Parkinsonovou chorobu jsme hovořili výše. Nadace Parkinson’s Foundation také upozorňuje, že pacienti mají vyšší pravděpodobnost vzniku osteoporózy. Mají proto křehké kosti a snadno u nich dochází ke zlomeninám, zejména v oblasti kyčlí a kolenních kloubů. Mrkev je dobrým zdrojem vápníku, který pomáhá udržovat kosti silné a zdravé.
Losos
Také konzumace lososa může pomoci posílit kosti, neboť losos a další tučné ryby jsou dobrým zdrojem vitamínu D. Vědecké poznatky naznačují, že u lidí s Parkinsonovou chorobou se obvykle vyskytuje nižší hladina vitamínu D. Zajištění pravidelného příjmu tohoto vitamínu by tak mohlo pomoci snížit pravděpodobnost vzniku osteoporózy.
Trošku více soli
Hned na začátku je nutné si ujasnit to, že přidat do svého jídelníčku o trošku více soli nutně neznamená jíst potraviny s vysokým obsahem sodíku. Příliš mnoho sodíku má samozřejmě známý potenciál zvýšit krevní tlak. Nicméně opatrné přidávání malého množství soli do zdravých potravin, jako je zelenina, by mohlo pomoci těm pacientům s Parkinsonovou chorobou, kteří mají specifický typ nízkého krevního tlaku.
Někteří totiž trpí ortostatickou hypotenzí, což je stav, kdy člověku za určitých okolností klesne krevní tlak. Člověk s ortostatickou hypotenzí může například dostat závrať, a dokonce ztratit vědomí, když přejde ze sedu do stoje. Kromě toho může být člověku s tímto stavem nevolno, může se cítit slabý, zmatený a může mít rozmazané vidění.
Jak poznat Parkinsonovu chorobu ještě předtím, než se projeví typický třes?
Zdroj: parkinson.org, michaeljfox.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com,