Příchod jara na našich loukách jako první oznamují žluté květy podbělu lékařského, který se v našich končinách hojně vyskytuje. Podběl se tak stává prvním útočištěm pro včely a hmyz. Z této rostliny sklízíme květ a listy.
Sbíráme…
U podbělu v březnu a dubnu sbíráme květy, které následně sušíme na papíře nebo sítu a skladujeme v uzavíratelné nádobě. V květnu a červenci po odkvetení sbíráme listy a i ty následně sušíme.
Podběl obsahuje
V podbělu najdeme řadu účinných látek. V květu jsou obsaženy slizovité látky, flavonoidy, silici, hořčinu, třísloviny, inulín, karotenoidy a pyrrolizidinové alkaloidy. Listy obsahují také sliz, třísloviny, vitamin C a stejné alkaloidy jako květy.
Léčivé účinky
Podběl především uvolňuje hleny, má výborný účinek na zánět průdušek, katar hrtanu, astma, zápal pohrudnice i na počínající tuberkulózu plic. Podběl rovněž léčí chrapot, růži, mechanické poranění tkání, otoky, záduchu, zánět žil, bolesti ucha.
Užití podbělu
Čaj/nálev: čajovou lžičku květů vrchovatě naplněnou (může být smícháno i s lity) spaříme ve 1/4 litru vody a necháme krátce vylouhovat. Čaj můžeme osladit medem, používáme při léčbě kašle, chrapotu atd.
Obklad: čerstvé listy rozmačkáme na kaši a přiložíme. Používáme při těžkém onemocnění plic, růži, modročervených otocích, má vynikající výsledky.
Inhalace: polévkovou lžíci květů a listů spaříme a vdechujeme páry pod ručníkem.
Koupel nohou z podběle: dvojitou hrst listů spaříme vodou a krátkou dobu louhujeme. Poté 20 minut koupeme nohy.
Čerstvá šťáva: čerstvé listy odstředivkou zbavíme šťávy.
Sirup: do sklenice od okurek postupně klademe vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru a střídáme tak, až je nádoba plná. Poté zavážeme dvěma či třemi vrstvami silného pergamenu nebo celofánu a zakopeme na zahradě do jámy. Tam proběhne kvasný cyklus a po 8 týdnech sklenici vykopeme, získaný sirup dvakrát převaříme a rozlijeme do sklenic. Sirup užíváme po lžičkách při chřipce, astmatu atd.
Mast: rozmělněné čerstvé listy vmícháme do smetany vytvoříme mast, která nám pomůže např. při zánětu žil.
Upozornění: čaj bychom neměli užívat dlouhodobě, neboť některé látky mohou mít škodlivý vliv na játra. Těhotné ženy by neměly podběl užívat vůbec.