Patříte mezi milovníky sushi? Syrové rybí maso je nejen skvělá pochoutka, ale může se stát i domovem pro parazity. Parazit v sushi zvaný sleďový červ se může objevit i ve vaší porci. Jaké obtíže může způsobit člověku? A jaké riziko představuje pro podmořské živočichy?

Kde se vzal v sushi sleďový červ

Oblíbené suši je třeba dělat z pečlivě kontrolovaného rybího masa

pixabay.com

Tzv. sleďový červ, neboli Anisakis, je parazit, který se volně vyskytuje ve všech světových mořích. Je to drobný červík, který se skrze potravu dostává do těl mořských živočichů. Pokud jsou poté takové ryby uloveny, může se infikované maso dostat i na váš talíř. 
Výrobci sushi a jiných pochoutek z ryb jsou si toho samozřejmě dobře vědomi a proto podléhá syrové rybí maso přísným kontrolám. Sleďový červ je viditelný pouhým okem a tak není problém jej při nálezu z masa vytáhnout.

Výzkum odhalil 283x vyšší výskyt parazitů než před 50 lety

Masová výroba sushi má za následek nižší kontroly surovin

pixabay.com

Podle závěrů studie Washingtonské Univerzity z jara 2020 je dnes až 283x větší výskyt parazitů v sushi, než v 70. letech. 
Když se totiž v 70. letech sushi rozšířilo z Japonska do zbytku světa, stalo se okamžitě hitem. Západní společnost doslova hltala tuto dosud nezvyklou zdravou pochoutku. Již tehdy se rybí maso pečlivě kontrolovalo kvůli obavám ze zdravotních rizik konzumace syrových ryb.
Jak se postupem času stala výroba i pojídání sushi masovou záležitostí, bylo potřeba celý trh se sushi zrychlit. To mělo za následek méně důsledné kontroly surovin a fatální znásobení výskytu sleďového červa v hotovém pokrmu. 

Člověka parazit z ryby neohrozí

Když člověk zkonzumuje rybí maso obsahující sleďového červa, jeho činnost ve střevech způsobí obtíže, které jsou snadno zaměnitelné s běžnou otravou jídlem. Mezi nejčastější projevy patří bolesti břicha, střevní křeče a nevolnost spojená se zvracením. Parazit střevní stěnu sice naruší, ale nedokáže se v ní dále množit a umírá.

Hrozba pro podmořský svět

Jak s evyhnout parazitům v suši

pixabay.com

Zatímco člověk po konzumaci rybího masa s drobným červíčkem potrápí maximálně žaludeční nevolnost, živočichové žijící v moři jsou na tom o poznání hůře. Ve střevech velryb, delfínů a dalších vodních zvířat totiž sleďový červ nachází ideální půdu pro své další množení. To má za následek zvyšování červí populace, která výrazně poškozuje stěny střeva hostitelského zvířete. Spolu s výkaly se navíc parazité dostávají zpátky do moře, kde je mohou pozřít další a další živočichové.

Chcete se vyhnout konzumaci rybích parazitů a předejít jimi obtížím způsobeným? Připravujte si sushi doma z pečlivě zkontrolovaného rybího masa, nebo si oblíbenou pochoutku dávejte jen z osvědčených zdrojů se zaručenou kvalitou.