Palačinky patří mezi nejpopulárnější sladké pokrmy a jelikož jsou snadné na přípravu, byla by škoda si s nimi čas od času neosladit život. Pro dokonalý výsledek se zaměříme zejména na ingredience v bio kvalitě.
Potřebujeme:
- 1-2 vejce
- špetku soli
- 4 dkg cukru
- 1/2 l mléka
- 20 dkg hladké nebo polohrubé mouky
- Na vymaštění pánve 5 dkg tuku
- 20 dkg zavařeniny
Postup:
Pánev si předem rozehřejeme, pak ji dobře peroutkou vymastíme, nalijeme na ni malou sběračkou těsto, které otáčivým pohybem pánví rozlijeme po celém jejím povrchu. Palačinky musí být tenké jako papír. Po opečení po jedné straně palačinku od pánve uvolníme širokým tenkým nožem nebo lopatkou a obrátíme. Upečeme i po druhé straně. Horké skládáme na sebe a zakryjeme v kastrolu nebo misce, aby nevystydly. Pak je tence mažeme řidší zavařeninou a stáčíme, nebo je cukrujeme a pokapeme citrónovou šťávou.