Ovesná kaše je pro zimní období opravdu ideální snídaní. Nejenže hned ráno příjemně zahřeje, ale také vás skvěle zasytí. Ovesná kaše je přitom skvělým společníkem pro osoby, které se snaží zhubnout nebo hledají zdravou vydatnou snídani, která však neobsahuje velkou dávku kalorií. Připravit si ji navíc můžete vždy podle sebe a své chuti.
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou celkově zdraví opravdu přínosné. Jedná se o obilný výrobek, který vzniká rozdrcením ovesných zrn. Ovesné vločky můžete používat nejen k přípravě kaší, ale lze je použít při přípravě cukroví, zdravého pečiva, granoly či chutných lívanečků.
Obsahují lepek?
Pravdou je, že samotný oves lepek neobsahuje, ale lepek se dostává do ovesných vloček při jejich výrobě. Zpravidla jsou totiž ovesné vločky vyráběny ve stejných místech, ve kterých dochází i ke zpracování pšenice. Z toho důvodu jsou ovesné vločky kontaminované lepkem. Pokud se snažíte lepku vyhýbat, hledejte vždy ovesné vločky, které jsou označeny jako bezlepkové. Alternativou pro vás mohou být vločky pohankové, které jsou jemné a zdraví nesmírně přínosné díky obsahu rutinu.
Výživové hodnoty
A proč ovesné vločky konzumovat? Ovesné vločky jsou zdrojem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek a vitaminů E, B1 a B6. Obsahují také řadu minerálních látek. Jejich výživový profil je ideální, tedy přibližně 66 % sacharidů, 14 % bílkovin a 7 % tuku. Jeden šálek ovesných vloček tak obsahuje cca:
- 166 kalorií
- 32 gramů uhlohydrátů
- 6 gramů bílkovin
- 3,5 g tuku
- 4 g vlákniny
Tipy na přípravu
Z ovesných vloček lze vykouzlit velmi chutnou granolu, ale také lívanečky. Ideální rychlou snídaní je však ovesná kaše. Tu můžete připravit z mléka, rostlinného mléka či vody. Ideální je nalít tekutinu do menšího hrnce, přidat vločky (nezapomínejte, že vločky náležitě zvětší svůj objem!), zamíchat a nechat chvíli nabobtnat. Poté směs pomalu ohřívejte, dokud nezačne bublat. Přidat můžete do směsi i sladidlo v podobě medu, stevie, ideálním je však rozmačkaný banán, ale také koření, skvělá je například skořice. Pokud milujete čokoládové kaše, přidejte kakao či kousek kvalitní čokolády. Dále můžete přidávat i oříšky či semínka a pokrájené kousky ovoce, přidat je však můžete až při servírování. pokud nemáte čerstvé ovoce, tak můžete použít sušené ovoce. Až začne kaše bublat, vypněte ji a nechte ještě chvíli přikrytou. Poté servírujte a dozdobte vším, co máte rádi.
Přes noc?
Pokud si ráno nikdy nestíháte připravovat snídani, připravte si ji již večer. Stačí do skleničky či uzavíratelné nádoby vsypat vločky, zalít vodou či mlékem, přidat med, oříšky a ovoce, promíchat a nechat přes noc v lednici. Vytvoří se vám skvělá kaše, kterou si můžete vzít i sebou do práce.
Zdravotní přínosy
Ovesné vločky a ovesná kaše vás během zimních dnů příjemně zahřejí, zasytí díky velké dávce vlákniny a udrží vás nabité energií přes celé dopoledne. Přináší však řadu dalších zdravotních výhod.
Hladina cholesterolu
Ovesné vločky obsahují specifický typ vlákniny tzv. beta-glukan, díky které snižují hladiny špatného cholesterolu v krvi. Přispívají také ke snížení krevního tlaku a jsou ideálními spojenci v boji proti onemocněním kardiovaskulární soustavy.
Krevní cukr
Ovesné vločky by si měly dopřávat osoby trpící cukrovkou. Ovesné vločky stabilizují hladinu cukru v krvi a chrání před výkyvy energie. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání cukru v organismu a udržuje normální hladinu cukru v krvi, tedy i stálý příjem energie.
Hubnutí
Ovesné vločky jsou zdrojem vlákniny a bílkovin, proto jsou dobrou součástí jídelníčku během redukčních diet či ve stravě sportovců. Mají také nízký obsah kalorií a jejich pravidelná konzumace podporuje hubnutí.
Antioxidanty
Ovesné vločky jsou také cenným zdrojem vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Ty chrání organismus proti působení škodlivých volných radikálů a jsou tak prevencí vzniku řady onemocnění.
Trávicí trakt
Pro trávicí trakt jsou ovesné vločky učiněným blahem. Podporují správné trávení, tedy i zdravý imunitní systém. Díky nim se preventivně vyhnete problémům s trávením.