Miracle fruit je opravdu zázračným ovocem. Tyto malé plody velikostí podobné kuličkám hroznového vína totiž dokáží náležitě zmást chuťové receptory. Po požití plodů totiž i citron chutná sladce. Jak je to možné?

Plody

Miracle fruit jsou plody, které pochází ze stálezeleného keře Synsepalum dulcificum, který je svým původem z oblastí kolem Guinejského zálivu. Tento keř dorůstá výšky až pět metrů a libuje si v teple a vlhku. Keř plodí už po třetím roce pěstování. Pěstován je především pro své chutné plody zvané miracle fruit. Ty se používají často jako náhradní sladidlo. Plody velikostí odpovídají kuličce hroznového vína a barvou připomínají brusinky.

Zázračné ovoce

Miracle fruit je doslova zázračné. I když je dužina plodů spíše mdlé chuti, obsahuje glykoprotein miraculin, který má vliv na činnost chuťových pohárků. V případě, že si dáte miracle fruit a kyselou potravinu, bude se vám zdát najednou naprosto sladká. Glykoprotein miraculin se totiž váže na receptory rozpoznávající kyselou chuť a aktivuje pohárky reagující na chuť sladkou. Tento efekt vám vydrží kolem hodiny po požití plodů. Například afričtí domorodci si bobulemi sladí palmové víno. Jedná se o opravdu podivný efekt, kdy po zkonzumování dužiny, která je téměř bez chuti, začnete při zkonzumování jiné potraviny cítit jen sladkou chuť.

Zdravotní přínos

Plody mohou být nápomocny pacientům s cukrovkou a dokážou potlačovat pachuť v ústech při chemoterapii.

Využití

Miracle fruit v Evropě spíše neseženete, jelikož se plody po utržení poměrně rychle kazí. Vyrábí se však tabletky, které obsahují miraculin. Svou chutí připomínají běžné rozpustné vitamíny, ale skrývají stejné účinky jako plody.

POZOR: Plody obsah kyselin v jídle nijak neovlivní a při nadměrné konzumaci kyselých potravin hrozí překyselení žaludku.