Lahodná čokoláda – nejen na chuť, ale i pro zdraví

Jedná se o příjemný prostředek k povzbuzení klesající hladiny energie, který by se však neměl stát pravidelnou součástí jídelníčku. Měli bychom si je vychutnávat jen při zvláštních příležitostech. Potíž je v tom, že zvykneme-li si na okamžité zvýšení hladiny krevního cukru, které čokoláda a sladkosti přinášejí, brzy je začneme pokládat za nezbytnou součást naší stravy.

Ve skutečnosti jsou sladkosti jen zdrojem prázdných kalorií. Čokoláda určitou výživnou hodnotu má, ale obsahuje hodně tuku a ve větším množství vede k tloustnutí.

Čokoláda

Z výživového hlediska je v čokoládě určitý obsah bílkovin, různé množství cukru a některé minerály. Hořká čokoláda je například dobrým zdrojem železa a hořčíku a všechny druhy čokolád obsahují draslík. V čokoládě jsou také látky, které mají mírně povzbuzující účinky, ale u citlivých osob mohou vyvolat migrénu. Díky obsahu tuku (asi 30% váhy) je také hodně kalorická. Pouhých 100 gramů znamená přibližně 500 kilokalorií.

Některé další poznatky o čokoládě:

  • zdroj dobré nálady – zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinů v mozku, což má povzbuzující efekt. Tzv. čokoládové opojení vzniká vlivem látky zvané fenyletylamin, která je běžně přítomná v mozku a pravděpodobně se uvolňuje v okamžicích citového vzrušení. Čokoláda také obsahuje stimulanty teobromin a kofein, které zvyšují bdělost
  • tabulka poslední záchrany – na vysokohorské túry, celodenní výlet či jinou fyzicky náročnou aktivitu je dobré se přibalit tabulku čokolády. Možná, že nevíte, že čokoláda je součástí denního přídělu americké armády a jedí ji dokonce i astronauti ve vesmíru
  • z čeho se čokoláda vyrábí – z plodů kakaovníku pocházejícího z Jižní Ameriky. Přeměna kakaových bobů v čokoládu je složitý proces. Boby se nejprve suší na slunci, pak se balí do pytlů a dopravují na místo určení. Výrobci je po roztřídění a očištění opraží, pak vyloupou a rozemelou. Teplem při mletí se rozpouští tuk a vzniká tučná kakaová hmota s hořkou příchutí. Jako tuk se přidává kakaové máslo, díky němuž má charakteristickou strukturu a rozplývá se na jazyku.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X