Slyšeli jste o kiwanu? Kiwano (Cucumis metuliferus) někdy nalezneme pod označením africká rohatá okurka nebo meloun. Tato rostlina patří do rodu Cucumis. Pokud je plod zralý, vnější silná slupka má jasně oranžovou barvu, která je pokrytá malými ostnatými výčnělky. Uvnitř se nachází želatinová bílo-zelená nebo žlutá hmota, která obsahuje větší množství žlutých semen. Chuť tohoto plodu je nasládlá. Svoji domovinu má kiwano v Africe. Pěstuje se v USA (Kalifornie), Portugalsku, Itálii, Německu, Chile, v Austrálii a na Novém Zélandu. Představíme si důvody, proč byste měli kiwano znát.

Poskytuje několik silných antioxidantů

Antioxidanty jsou sloučeniny nacházející se v některých potravinách. Mohou chránit před buněčným poškozením způsobeným oxidačním stresem v našem těle. Přestože oxidační reakce jsou normální součástí lidského metabolismu, příliš mnoho oxidativního stresu může vést v průběhu času k zánětu a poruše buněčné funkce. To můžeme minimalizovat dodávání dostatečného množství antioxidantů. Mezi důležité antioxidanty, které kiwano obsahuje, patří vitamíny A a C, zinek a lutein. Společně tyto živiny hrají roli při snižování zánětu a prevenci chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční onemocnění a určité typy rakoviny.

Kiwano obsahuje celou řadu užitečných živin

Kiwano může nabídnout celou řadu vitamínů a minerálů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jediný plod o hmotnosti 200 gramů poskytne následující živiny:

  • kalorie: 92 kalorií
  • sacharidy: 16 g
  • bílkoviny: 3,7 g
  • tuk: 2,6 g
  • vitamín C: 18% doporučené denní dávky (DDD)
  • vitamín A: 6% DDD
  • vitamín B6: 7% DDD
  • hořčík: 21% DDD
  • železo: 13% DDD
  • fosfor: 8% DDD
  • zinek: 7% DDD
  • draslík: 5% DDD
  • vápník: 3% DDD

Obsahuje především vodu a má relativně malý obsah kalorií, sacharidů a tuku.

Podporuje tvorbu červených krvinek

Je to bohatý zdroj železa, které je důležité pro červené krvinky. Hemoglobin, který červené krvinky obsahují, se používá k transportu kyslíku po těle.

Podporuje kontrolu cukru v krvi

Kiwano má nízký glykemický index, což znamená, že po jeho konzumaci nedochází k velkému nárůstu hladiny cukru v krvi. Navíc je to bohatý zdroj hořčíku, což je minerál, který má podíl na metabolismu cukru a inzulínu.

Může podpořit dobrou náladu

Kiwano obsahuje hořčík a zinek, což jsou minerály, které jsou úzce spjaté s duševním zdravím. Oba se podílejí na tvorbě neurotransmiterů, které mají vliv na naši náladu.

Další možné přínosy

Výzkumy, které se týkají přínosů kiwana pro naše zdraví, jsou minimální. Nicméně o látkách, které kiwano obsahuje, je známo, jakým způsobem působí na naše tělo. Mezi další pozitivní přínosy tohoto plodu patří podpora zdravých kostí, kůže a srdce nebo posilování imunity.