Není žádným tajemstvím, že nezdravé potraviny jsou převládající složkou stravy mnoha osob. I když se v naší sociální bublině stravují všichni jen zdravou stravou, neznamená to, že se tak stravuje většina dalších osob, které neznáme. Nezdravé potraviny mají negativní vliv na organismus a mohou mít blízký vztah i s potravinovými alergiemi.

AGEs

Ve spojitosti s potravinovými alergiemi a nezdravou stravou se hovoří o tzv. AGEs (Advanced glycation end products). Jedná se o škodlivé sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v těle. AGEs se však mohou tvořit i mimo organismus v potravinách. Organismus dokáže tyto látky eliminovat přirozeně prostřednictvím enzymů a antioxidantů, pokud se však tyto látky v těle hromadí (především ze stravy), může docházet k řadě zdravotních problémů, jako je zvýšené riziko vzniku zánětů, oxidační stres, podpora chronických chorob, jako je diabetes atd.

AGEs a alergie

Národní centrum pro zdravotní statistiku USA provedlo výzkum, kterého se zúčastnilo 61 dětí. První skupina dětí trpěla alergiemi na potraviny, druhá respiračními alergiemi a třetí kontrolní skupina neměla alergie žádné. Výzkumníci sledovali skupiny dětí, jejich stravovací návyky a úrovně AGEs, přičemž zjistili, že děti s vysokými hladinami AGEs jedly podstatně více nezdravých potravin a trpěly také potravinovou alergií.

Chybějící článek

Dosud existující hypotézy o potravinových alergiích dostatečně nevysvětlovaly dramatický nárůst pozorovaný v posledních letech, přitom právě za ním by mohly stát tzv. AGEs. Chybějící článek, o kterém se zatím příliš nehovoří. Pokud budou tyto hypotézy potvrzeny, mělo by dojít k národnímu zásahu a posílení podpory v oblasti zdravého stravování s cílem omezit spotřebu nezdravých potravin zvláště u dětí (i jako prevence vzniku alergií).

Potravinové alergie

Dr. Lakiea Wrightová, lékařka z interního lékařství a alergie a imunologie v Brighamu, potvrzuje, že k prevalenci a vzestupu potravinových alergií dnes přispívá mnoho faktorů. Jedním z nejsilnějších faktorů jsou právě nezdravé stravovací návyky. K alergiím přispívají samozřejmě také naše genetické predispozice a životní prostředí, ve kterém žijeme. 

Dětské potraviny

Za dětské potraviny jsou vydávány nejrůznější potraviny, které se tváří jako ideální pokrmy pro děti, ne však po stránce zdravotní, ale marketingové. Často se jedná o nejrůznější sladkosti, sladké pečivo, fast foodové pokrmy apod. Děti přeci milují sladké koblihy, hranolky, smažené kuřecí nugety či hamburgery. Mnoho potravin, které jsou tzv. vydávány za dětské, však pro děti vhodné absolutně nejsou. Často se jedná o průmyslově zpracované potraviny bohaté na obsah cukrů, barviv, ochucovadel apod. Ideální je pro děti strava pestrá, vyvážená a především zdravá.