I jediná sklenka červeného vína k večeři pozitivně ovlivňuje naše zdraví

Vyhýbáte se alkoholu, nebo si rádi dopřejete skleničku k večeři? Možná vás potěší, že stoprocentní abstinence nemusí být podle výzkumů zdaleka tou nejzdravější variantou. Některé druhy alkoholu, především červené víno, totiž obsahují spoustu prospěšných látek a v rozumné míře mohou pomoci s prevencí mnoha onemocnění.

Francouzský paradox

Už v devadesátých letech bylo zjištěno, že v porovnání s jinými národy mají obyvatelé Francie menší sklony ke kardiovaskulárním chorobám. A to i přesto, že se v jídelníčku nevyhýbají jídlům plným nasycených tuků. 

Jak si tento “francouzský paradox” vysvětlit? Jedním z tajemství Francouzů by mohla být jejich láska k červenému vínu, u nějž byl mnohokrát prokázán pozitivní vliv na funkci srdce a celou oběhovou soustavu.

Červené víno a středomořská dieta

O pár let později přišla na scénu tzv. středomořská dieta, která se skládá z lehce stravitelných pokrmů, především ryb, zeleniny a ořechů, právě v kombinaci s přiměřenou konzumací červeného vína. Středomořskou stravou se zabývalo několik výzkumů a některé z nich dokonce porovnávaly věk dožití abstitentů a těch, kteří ji kombinovali s pravidelným popíjením červeného vína. Lidé, kteří si k jídlu pravidelně dopřávali jednu sklenku červeného vína, se v průměru dožívali vyššího věku než abstinenti nebo lidé konzumující alkohol ve velké míře.

Pozdější výzkumy

Z pozdějších studií vyplynulo, že tuky vůbec nejsou tak problematické, jak se myslelo, a že kardiovaskulární onemocnění mnohem více souvisí s celkovou životosprávou, příčemž velkou roli hraje i psychika. Co se týče konzumace alkoholu, výzkumy se svými výsledky liší. Spousta z nich sice potvrzuje benefity, které střídmá konzumace alkoholu přináší, jiné zase poukazují na zvýšené riziko rakoviny už při požití malého množství.

Sklenka červeného vína servírovaná s bagetou a sýrem
zdroj: pixabay.com

Životní styl je základ

Kondice a celkový životní styl účastníků výzkumů bezesporu zkresluje výsledky zkoumání. Obecně je známo, že konzumenti piva často nakupují více průmyslově zpracovaných a nezdravých potravin, než konzumenti vína.

Velký vliv má i okolí. Alkohol se stal součástí západní kultury a lidé, kteří si rádi zajdou na drink, se obvykle více socializují a zpravidla snáz navazují vztahy a přátelství, což je jedním ze základních pilířů zdraví. Otazník ovšem zůstává nad kvalitou a délkou těchto vztahů.

Prevence cukrovky i kardiovaskulárních onemocnění

Červené víno obsahuje spoustu zajímavých a tělu prospěšných látek, které stojí za zmínku. Jsou to například flavonoidy, fenoly a polyfenoly, konkrétně resveratrol.

Resveratrol se přirozeně vyskytuje ve slupce hroznů a v červeném víně je obsažen minimálně 10 krát více, než v jakémkoli jiném druhu alkoholu. Je významnou protizánětlivou látkou, prospívá oběhovému systému a snižuje riziko cukrovky.

Uvolní mysl i tělo

Sklenka červeného vína vám také pomůže uvolnit se po náročném dni, může zmírnit menstruační bolesti a příjemně prokrvuje.

Tereza Menzlova

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X