Hořká okurka: Podivně vypadající zelenina s protizánětlivými účinky

Hořká okurka (Momordica charantia) neboli sopropo bývá také nazývána jako hořký meloun. Jedná se o zajímavou zeleninu, která má svůj původ v jihovýchodní Asii. Pěstována byla hořká okurka především pro své léčebné účinky. Setkali jste se však již někdy s tímto druhem zeleniny?

Sopropo

Hořká okurka je plazivou tropickou popínavou rostlinou, která má bylinné výhony o délce až 5 metrů. Roste především v tropických částech Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Plody

Na první pohled připomíná tato zelenina podivně zvrásněnou okurku. Plody jsou bradavičnaté s drsným povrchem a jejich délka může být až půl metru. Pravdou je, že její chuť je okurce podobná, ale vždy záleží na fázi zralosti. Dužina obsahuje hnědá či šedá semena. V nezralé formě má dužina zelenou barvu a hořkou chuť. Na tu se dá však celkem lehce zvyknout. Konzistencí připomíná velmi křupavou okurku. Ve zralé formě dužina získává na žluté barvě a stává se více sladkou. Konzistence plodu je více moučnatá až želatinová a připomíná o něco více meloun, proto si získala i přízvisko hořký meloun.

Konzumace

Hořká okurka se konzumuje v zralé či nezralé podobě. Nejčastěji se připravuje s dušeným masem či jako příloha k masu a je součást pikantních omáček. Její hořké chuti se dá zbavit  tím, že se předem namočí na několik hodin ve vodě a poté se vaří. V asijské kuchyni se používají i zkvašené mladé plody, listy a květy.

Zdravotní přínos

K léčebným účelům se využívají semena a plody. Hořká okurka má antibakteriální, protizánětlivé a antivirové účinky a používána byla tradičně při léčbě nachlazení a chřipky. Dokáže také vyrovnávat hladinu cukru v krvi, proto je vhodná i pro diabetiky. Obsahuje totiž triterpeny, polypeptid P, který je označovaný jako p-inzulin a vicin (alkaloid). Působí jako tedy jako antidiabetikum. Podporuje také imunitní systém, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Je vhodný také jako doplněk při hubnutí.

Doplněk stravy

Dnes můžete zakoupit extrakt z hořké okurky, který se podílí na snižování krevního cukru, podporuje správné trávení a hubnutí.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X