Pokud se mrkev dobře upraví, jedná se o velmi chutný pokrm. Recept na dušenou mrkev je rychlý a snadný.
Potřebujeme:
- 50 dkg mrkve
- 10 dkg tuku
- sůl
- špetku cukru
- 2-4 dkg mouky
- šťávu z půl citrónu
Postup:
Mrkev očistíme a nakrouháme na kolečka nebo nakrájíme na nudličky. Podlijeme ji trochu vodou, přisolíme, přidáme kousek tuku (pro lepší využití karotenu) a na mírném ohni dusíme do měkka. Kdo rád, přidá i kousek cukru. Měkkou mrkev lehce zaprášíme moukou, podlijeme a povaříme. Pro zvýšení chuti přidáváme buď trochu mléka, nebo mrkev pokapeme citrónovou šťávou nebo vínem madeira, popřípadě přidáme i pažitku nebo petrželku. Hotový pokrm zlepšíme přidáním čerstvého másla. Mrkev musí podržet přírodní chuť i vůni. Ztrácí ji, použijeme-li mnoho jíšky nebo jíšky tmavé, a když ji pepříme. Mrkev je dobrá i dušená se zeleným hráškem, mladými brukvemi, hlavičkami chřestu nebo čerstvými houbami.