Čínské zelí je osvěžující zeleninou, kterou mnozí znají jako nepostradatelnou součást baget nebo salátů. Přichází na naše trhy v zimních měsících a svým bohatým obsahem vitaminu C, provitaminu A a kyseliny listové nahrazuje ostatní zeleninu, které už bývá nedostatek. Čínské zelí je bohaté na vápník, fosfor, železo i hořčík.
Na rozdíl od zelí netvoří košťál. Má válcovitou dlouhou hlávku s pevným srdéčkem a s volnými vnějšími listy, které jsou žebernaté. Tato bílá, křehká žebra jsou nejchutnější a nejcennější částí zeleniny. Čínské zelí kupujeme, dokud je svěží, čerstvé, nezavadlé. Lehce jej opereme jako každý salát, rozkrojíme obvykle po délce na polovinu a pak napříč na užší proužky. Jeho hlávky jsou chutnou zeleninou, kterou je možné připravovat vařením a polévat máslem, nebo je dusíme podobně jako špenát. V čerstvé neupravené podobě je však zelí nejzdravější.