Celiakie je autoimunitní onemocnění. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o potravinovou alergii na lepek. Trpí jí přibližně jeden člověk ze sta (počítáno celosvětově). Jaké jsou hlavní příznaky a proč není dobré vynechávat lepek, pokud nejste celiaci?
Příznaky celiakie
Mezi nejčastější příznaky celiakie patří průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a také únava. Intolerance lepku se ale nemusí navenek projevovat žádným z těchto projevů. Problém je, že uvnitř vašeho trávicího ústrojí dochází k pomalému rozvoji této nemoci, která může být jedinci diagnostikována aniž by měl tušení, že jí trpí. Někdy bývá celiakie mylně zaměněna za chudokrevnost, což je jeden z vedlejších příznaků.
Nevýhodou této nemoci je, že se může objevit v jakémkoliv věku. Větší šanci onemocnění mají lidé, kteří mají alespoň jednoho z rodičů celiaka, ale ani to nebývá pravidlem.
Dieta pro lidi trpící celiakií
Pokud je člověku diagnostikována celiakie, je nutné aby začal okamžitě dodržovat některé restriktivní stravovací návyky. Tím nejdůležitějším je přejít na přísnou bezlepkovou dietu. Jelikož se lepek, neboli gluten, přirozeně vyskytuje v pšenici, žitu a ječmeni, jsou tyto tři základní suroviny těmi hlavními, kterým je potřeba se vyhnout. Často se však s glutenem setkáváme i v potravinách, ve kterých na první pohled žádné obilniny nejsou. patří mezi ně zejména:
- kečup
- hořčice
- salátové dresinky
- koření
- sojová omáčka
- tyčinky a sladkosti
- některé léky
- některé druhy zubních past a kosmetických přípravků na rty (lesky, rtěnky)
Potraviny, které jsou naopak 100% bezlepkové:
- čerstvé maso a ryby
- ovoce a zelenina
- rýže, amarant, quinoa a pohanka
- výrobky označené jako bezlepkové
Podívejte se na kompletní seznam potravin obsahujících lepek a jejich bezlepkových alternativ.
Porušení diety způsobí nedostatek živin
Jak je ze seznamu potravin s obsahem lepku a bezlepkových patrné, ty bezlepkové jsou zdravé a dají se snadno zařadit do jídelníčku aniž by tělu chyběly důležité minerální látky a vitamíny.
Lidem trpícím celiakií po nastolení bezlepkové diety většinou do několika dní zmizí příznaky a cítí se lépe. Na toto onemocnění neexistuje jiný druh léčby.
Pokud celiak nedodržuje bezlepkovou dietu, může u něj dojít k porušení střeva, které nebude schopné správně absorbovat živiny a tím může dojít k dalším zdravotním komplikacím.
V posledních letech se stal z bezlepkové diety módní hit. Obiloviny a všeobecně sacharidy jsou na pomyslném seznamu zakázaných potravin, ovšem neměli bychom zapomínat, že každá látka obsažená v potravinách přírodního původu má v lidském organismu nějaký význam. Lidem, kteří jsou zdraví a nebyla u nich diagnostikována celiakie se nedoporučuje bezlepková dieta, protože podle vědeckých studií může bezdůvodně držená bezlepková dieta zvýšit riziko vzniku cukrovky II. typu.