Už jste slyšeli o fazolích Borlotti? V zahraničí jsou často označovány jako brusinkové fazole (cranberry beans) a vděčí za to svému jedinečnému zbarvení. Mají bílou nebo krémovou barvu protkanou purpurovými skvrnami. Mají nádherný vzhled, výbornou chuť a velkou nutriční hodnotu. Běžně se používají jako přísada do polévek, jako příloha k dušeným masům nebo do masových směsí. Velmi často se s nimi setkáme v kuchyni italské, ale jsou také populární v dalších evropských zemích a nalezneme je také v severní Americe a v Africe. Během vaření se však ztrácejí purpurové skvrny a mají krémovou strukturu. Pohlcují chutě přísad, s nimiž se společně vaří.
Zdravotní výhody
- Nízký glykemický index – Dochází k jejich pomalému trávení, díky čemuž pomaleji narůstá hladina cukru v krvi. Kromě kontroly hladiny cukru v krvi mohou také pomáhat při redukci váhy.
- Vhodné při anémii – Vzhledem k tomu, že jsou fazole dobrým zdrojem železa, jsou vhodné pro ty, kdo trpí chudokrevností.
- Dobrý zdroj boru – Tento minerál tělo potřebuje pro správné fungování kostí. Je známý pro zlepšování absorpce vápníku a hořčíku v těle. Nedostatek boru může mít vliv na pevnost kostí.
- Malý obsah tuku a velké množství vlákniny – Pokud hledáte potraviny s malým obsahem tuku, pak jsou tyto fazole dobrou volbou.
Nutriční význam
Tato odrůda fazolí je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Je to také vynikající zdroj minerálů (draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník), folátu a vitamínů (thiamin, riboflavin, pyridoxin a niacin).
Ve 100 gramech fazolí Borlotti najdeme:
- Kalorie (kcal): 335
- Tuky: 1,2 g
- Nasycené mastné kyseliny: 0,3 g
- Polynenasycené mastné kyseliny: 0,5 g
- Mononenasycené mastné kyseliny: 0,1 g
- Cholesterol: 0 mg
- Sodík: 6 mg
- Draslík: 1332 mg
- Sacharidy: 60 g
- Vláknina: 25 g
- Bílkoviny: 23 g
- Vitamín A: 2 IU
- Vitamín C: 0 mg
- Vápník: 127 mg
- Železo: 5 mg
- Vitamín D: 0 IU
- Vitamín B6: 0,3 mg
- Vitamín B12: 0 µg
- Hořčík: 156 mg
Kde si můžete fazole Borlotti opatřit?
Čerstvé lze zakoupit na místních trzích, ale i v kamenných obchodech či eshopech. Většinou jsou k dostání během léta. Vybírejte středně velké a velké kousky. Také si lze zakoupit fazole v konzervě nebo jako suché plody.