Avokádo je nesmírně oblíbeným druhem ovoce, a to především jako zdroj zdraví přínosných tuků. Avokádo však nemusíte používat jen v jeho čerstvé formě. Z avokáda se vyrábí také avokádový olej, který můžete používat nejen v kuchyni, ale také v péči o pleť. Jaké zdravotní přínosy v sobě skrývá? A opravdu stojí za používání?

Avokádo

Avokádo je plodem hruškovce přelahodného a jedná se tedy o ovoce. Svým původem je avokádo ze středu Jižní Ameriky. Dnes se jedná o nesmírně oblíbeného spojence v kuchyni všech osob, které preferují zdravý životní styl. Avokádo je totiž dobrým zdrojem minerálních látek, draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C, E, K, A a vitamínů z řady B. Ovoce je také skvělým zdrojem zdraví přínosných tuků. Obsah mastných kyselin v avokádu se totiž podobá olivovému oleji. Má také vysokou energetickou hodnotu, na 100 g je to více než 920 kJ, přesto se hodí i do redukčních diet.

Avokádový olej

Všechny zdraví přínosné látky si avokádový olej z avokáda samozřejmě přebírá. Avokádový olej můžete zakoupit jako doplněk do vaší kuchyně či prostředek pro péči o pleť. Finančně je o něco náročnější, ale přináší řadu zdravotních přínosů. Pro výrobu avokádového oleje se používají ty nejvyzrálejší plody. Avokádový olej se vyrábí stlačením dužniny, aby došlo k vylisování drahocenné tekutiny. Nedochází k lisování slupky a jádra, jelikož obsahují toxický persin. Pokud byl olej lisován do 50 stupňů, jedná se o olej lisovaný za studena. Olej se následně filtruje, aby vznikl naprosto čistý produkt, tedy olej. Prvně lisovaný olej se označuje za extra panenský.

Na pleť

Avokádový olej můžete zakoupit v té nejvyšší kvalitě. Právě takový je určen pro péči o pleť. Avokádový olej totiž kromě nenasycených mastných kyselin obsahuje také steroidní fyto-hormon, který je svým složením podobný lanolínu. Díky tomu se avokádový olej stává oblíbenou součástí kosmetických produktů. Udržuje pleť hydratovanou, regeneruje a udržuje pleť v dobré kondici. Obsahuje také vitamín E. Olej můžete použít na pleť, vlasy a nehty. Jeho účinky jsou protizánětlivé a antioxidační. Zpomaluje proces stárnutí pleti, chrání před vlivem volných radikálů, obnovuje elasticitu a vyhlazuje pleť, navíc má přirozený UV faktor. Používat můžete avokádový olej na pleť přímo či jej přidat do vašich kosmetických produktů pro péči o pleť.

V kuchyni

Avokádový olej můžete používat nejen zevně, ale také vnitřně. Pokud například nepatříte mezi příznivce avokád, avokádový olej je skvělým způsobem, jak dostat zdraví přínosné látky z avokáda do vašich pokrmů. Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin (kyseliny olejové i linolové). Skvělý zdroj vitamínů i minerálních látek. Avokádový olej využijete při přípravě teplých i studených pokrmů. Snáší totiž dobře také vysoké teploty. Přidat jej můžete do zeleninových salátů, při přípravě dresinků, marinád na maso, kápnout jej do polévky apod. Hodí se i k vaření, smažení či pečení, ale jedná se o finančně nákladnější olej, který takto pravděpodobně používat nebudete.

Zdravotní přínos

Avokádový olej přináší díky jeho složení opravdu široké spektrum zdravotních přínosů a působí i jako prevence vzniku mnoha onemocnění. Jeho zdravotní přínosy jsou:

  • snižuje krevní tlak
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • celkově podporuje zdraví srdce
  • vhodný na lupenku, ekzém i jiné kožní problémy
  • zlepšuje trávení
  • detoxikuje
  • regeneruje tkáně
  • je prevencí vzniku celulitidy a zpomaluje stárnutí pleti
  • celková ochrana pleti
  • blahodárný vliv na nervový systém
  • podpora zdraví vlasů i nehtů
  • prevence vzniku některých druhů rakoviny

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/californiaavocados/7178016668, https://draxe.com/nutrition/avocado-oil/