Čerstvý zelený hrášek je zeleninou, kterou pohrdne jen opravdu málokdo. Hrášek je výživný, protože obsahuje rostlinné bílkoviny a značné množství uhlohydrátů. Je v něm mnoho vitaminů A i skupiny B. Z naší obvyklé zeleniny má nejvíce vitaminu C. Ze zásaditých minerálních látek obsahuje mnoho vápníku, hořčíku i železa. Obsahuje lecithin (pro posílení nervů). Je lehce stravitelný.
Jeho biologická hodnota je značná, protože jej pojídáme především syrový. Na jaře jako první mladou zeleninu nebo jako syrový salát. Syrový hrášek přidáváme i do zeleninových a bramborových salátů. Jindy ho dusíme jako teplý pokrm a mícháme s karotkou, brukví nebo tykví. Hrášek, i když jej pak dusíme nebo přidáváme do zeleninových směsí, předem krátce (asi 5 minut) povaříme. A to ve slané, mírně oslazené vodě.