Akébie je exotickou rostlinou pocházející z Asie. Zajímavá je nejen svými čokoládově vonícími květy, ale také plody, které na první pohled vypadají až mimozemsky. Akébii si však můžete vypěstovat i v našich končinách a velmi originálně ozdobí vaši pergolu či zeď.
Akébie
Do rodu akébie (Akebia) spadá pět druhů kvetoucích rostlin. Jedná se o akébii pětičetnou, akébii trojčetnou a pětičetnou, dále Akebia chingshuiensis a Akebia longeracemosa.
Akébie pětičetná
U nás se můžete pustit do pěstování akébie pětičetné, která plodí jedlé plody. Akébie pětičetná (Akebia quinata) dorůstá výšky kolem 8 metrů a do šířky získává kolem 3 metrů. Domovinou akébie pětičetné (ale také trojčetné) je Čína, Japonsko a Korea. Rostlina se však rozšířila i do dalších zemí. Například na Novém Zélandu byla rostlina prohlášena za invazivní druh. Daří se jí na vlhčích půdách. Jedná se o dřevitou liánu se šedohnědou kůrou. Květenství samčí má světle nachovou barvu, samičí květy jsou spíše hnědofialové zbarvující se až do hnědočervené barvy. Akébie během kvetení nádherně voní, proto bývá nazývána také jako „čokoládová réva“.
Plody
Akébie plodí růžové až světle fialové plody. Jedná se o jakési dužnaté měchýřky, které obsahují bílou slizovitou dužninu, ve které nechybí černá semena. Tyto plody jsou jedlé a ve své domovině jsou užívány v tradiční medicíně i při přípravě pokrmů.
Pěstování u nás
Pěstovat tuto rostlinu můžete i v našich končinách. Krásně popíná pergoly a zdi. Stačí ji vlhká půda a stanoviště spíše v polostínu. Rostlina je celkem bezúdržbová, netrpí na škůdce a během deseti let se liány dostanou na délku až 12 metrů. Pěstovat u nás můžete také akébii trojčetnou, která je velmi podobná akébii pětičetné. Liší se jen počtem listů, drobnějším květenstvím a vzrůstem. Podmínky pro pěstování jsou stejné, jen je tento druh choulostivější na zimu.
Využití
Ve své domovině je akébie oblíbenou rostlinou dekoračního charakteru, ale má také množství dalšího využití. Rostlina se zpracovává naprosto celá. Z pružných výhonů se pletou košíky, mladé výhonky se používají do salátů, z čerstvých či sušených listů se připravuje čaj. Stonek, výhony, kořeny, listy i plody se zpracovávají v tradičním léčitelství do tinktury, mastí a čajů. Ty mají protizánětlivé účinky, působí proti plísním a bakteriím, působí jako antiseptikum i analgetikum. Užívány jsou při nachlazení a chřipce, tlumí horečku a podporují pocení. Využití nachází rostlina i v případě problémů s trávením, zklidňuje žaludek a používána je i při menstruačních potížích.