Pachyrhizus erosus, běžně známý jako jicama, je v našich končinách spíše neznámou zeleninou. Svým původem je z Mexika a jedlý je z této rostliny pouze kořen. Slyšeli jste již o jicamě?
Kořen
Jicama je rostlinou pocházející z Mexika, proto se jí někdy přezdívá i mexický tuřín či yam bean. Dnes se však rostlina pěstuje i v dalších tropických oblastech světa. Tato rostlina se pěstuje především pro své kořeny, které jsou jedlé, podivně zploštělé a barvou světle hnědé. Připomínají tuřín či jedlou ředkev. Ostatní části této rostliny nejsou jedlé. Kořen je uvnitř bílý a krémová dužina je lehce křupavá a velice chutná. Kořen může mít nejrůznější velikosti, některé váží méně než než 300 g a některé více než 1 kg. Svou křupavostí se dá připodobnit hrušce a chutí připomíná spíše jablka. Kořen je lehce nasládlý a je možná konzumace syrového kořene, ale i tepelně upraveného. Chutná opravdu výborně.
Konzumace
Kořen jicama se oloupe a konzumuje se čerstvý, například v salátech, kde přidává na křupavosti, či pečený, vařený, grilovaný nebo smažený. Ideální je v kombinaci s masem či jinými druhy zeleniny. Tradičně se připravují syrové plátky kořene s citronovou šťávou a drcenými papričkami. Přidávat se může také do polévek. Zajímavé je, že jicama zůstává příjemně křupavou i po uvaření.
Zdraví
Jicama je velmi lehkým jídlem. Ke konzumaci se hodí především v létě, jelikož je osvěžující, křupavá a šťavnatá. Její výhodou je lehká stravitelnost a nízká kalorická hodnota. Ve 100 g jicamy je obsaženo jen kolem 40 kalorií. Jicama je také dobrým zdrojem vápníku, fosforu a vitamínu C.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/healthiermi/36335880395