Brambory jsou všestranným druhem zeleniny. Lze je upravovat celou řadou různých způsobů – vařit, smažit, péct nebo grilovat. Můžete z nich vytvořit kaši nebo je připravit jako šťouchané. Lze z nich připravit bramborové hranolky či lupínky. Podívejte se na některá zajímavá fakta, která jste možná o bramborách nevěděli.
Jsou zdravější víc, než si myslíte
Na rozdíl od některých mylných představ a mýtů jsou brambory zeleninou, která je bohatá na celou řadu živin. Jeden středně velký brambor obsahuje 45% denní doporučené dávky vitamínu C. Dále v bramborách nalezneme draslík, vitamín B6, vlákninu a některé z důležitých minerálů.
Poskytují nám velké množství draslíku
Brambory obsahují velké množství draslíku a to dokonce více, než banány, rajčata, brokolice nebo pomeranče.
Nemusíte je loupat
Pokud to lze, konzumujte brambory i se slupkou. Ta totiž obsahuje asi 20% veškerých živin, které nám brambory nabízejí.
Ve Spojených státech se pěstuje 7 různých odrůd
Brambory jsou jednou z mála plodiny, které se pěstují ve všech padesáti amerických státech
USA ročně vyprodukují více než 30 miliard kilogramů brambor
Mezi nejvýznamnější producenty patří státy Idaho, Washington, Wisconsin , Colorado, Severní Dakota a Michigan.
Největším světovým producentem je Čína
V Číně se ročně vypěstuje téměř 25% celosvětové produkce brambor.
Brambory opyluje hmyz
Jsou to především čmeláci, kteří se na opylování brambor podílejí.