11 důvodů, proč jíst olivy každý den

Také máte rádi olivy? Olivy vytvářejí zdravé a čerstvé občerstvení, dají se konzumovat samotné, ale nejvíce je doceníme jako přísadu jídel i nápojů. Obsahují celou řadu vitamínů, mastné kyseliny a antioxidanty, a to včetně luteinu, který neutralizuje působení volných radikálů a chrání naše tělo před stárnutím.

Proč bychom měli jíst olivy každý den?

  1. Přispívají k prevenci onemocnění srdce a cév, stejně jako jsou prevencí onkologických onemocnění.
  2. Látky obsažené ve slupkách oliv pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva.
  3. Mají terapeutický účinek na artritidu, podagru a osteochondrózu – onemocnění pohybového aparátu.
  4. Vápník obsažený v olivách je důležitý pro zpevnění kostní tkáně, která se podílí na tvorbě kloubů.
  5. Přítomnost manganu pomáhá regulovat svalový tonus a podporuje normální fungování pojivových tkání, které je nutné k obnově buněk kloubní chrupavky.
  6. Mají terapeutický účinek na kloubní tkáň a to kvůli vysokému obsahu vitamínů C a E, což jsou silné antioxidanty.
  7. Vitamín E chrání před oxidací v těle. Olivy vykazují protizánětlivé vlastnosti a schopnosti významně snižovat otok a bolesti.
  8. Fungují jako prevence před kardiovaskulárními obtížemi.
  9. Přispívají ke stimulaci, stejně jako ke snižování aktivity žlučníku a zabraňují vzniku kamenů.
  10. Přítomnost mononenasycených tuků v olivách pomáhá snižovat množství tuku v okolí žaludku, což vede ke ztrátě hmotnosti.
  11. Mononenasycené tuky v olivách pomáhají vyrovnávat hladinu cholesterolu, čímž zabraňují vzniku kardiovaskulárních chorob a snižují riziko vzniku srdečního záchvatu.

Jaký druh oliv zvolit?

Existuje mnoho různých druhů oliv, každá má svou vlastní jedinečnou nutriční hodnotu a příznivé vlastnosti:

  • Černé olivy obsahují hodně železa, méně soli a méně kalorií než zelené olivy.
  • Manzanilla olivy jsou bohatší na vitamín E.
  • Hojiblanca olivy obsahují mnohem více vlákniny než jiné druhy.

Zpracování oliv neovlivňuje jejich nutriční hodnotu, takže bez ohledu na to, zda si vyberete konzervované, solené nebo plněné olivy, nepřijdete o žádné výhody, které olivy nabízejí.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X