Houby jsou od nepaměti uctívány nejen pro svoji vynikající chuť, ale především díky svým léčivým schopnostem, kterými podporují dobré zdraví a dlouhověkost. Můžeme je přidat do polévky, do celé řady různých pokrmů, lze z nich vytvořit tonikum.
Zdravotní přínosy hub
Houby obsahují celou řadu léčivých látek. Pokud chcete využívat jejich léčivých vlastností, je potřeba vědět, kde vyrostly. Pokud jsou pěstovány v nevhodných podmínkách, které obsahují tělu škodlivé látky, houby je do sebe absorbují a následně je my konzumujeme.
Téměř všechny houby obsahují vitamíny skupiny B, zinek, draslík, měď, selen, železo a hořčík. Jako obranu proti bakteriálním infekcím vytvářejí některé druhy silná antibiotika, která jsou vhodná i pro lidi. Tetracyklin, streptomycin a penicilin pocházejí z hub.
Na které druhy se zaměřit
Reishi
Tento druh je bohatý na beta-1,3-D-glukan. Pomáhá zvyšovat hladinu T-buněk, cytokinetickou aktivitu a makrofágy. Cytokiny inhibují růst nádorů. Reishi také obsahují antimikrobiální, protizánětlivou, antioxidační a silnou analgetickou sloučeninu.
ABM (Agaicus Blazei Murill)
Tato houba se pěstuje v deštném pralese v oblasti Brazílie a studie ukazují, že obsahuje velké množství beta-glukanu, který má velmi pozitivní vliv na naši imunitu.
Maitaké
Opět má velmi vysokou hladinu beta-glukanu.