11 zdravotních důvodů, proč pít k večeři víno

Je něco příjemnějšího, než si po těžkém dni dopřát sklenku vína? Občas se ale sami sebe ptáte, zda je víno ideální pro vaše zdraví. Pravděpodobně jste již slyšeli, že červené víno je dobré na srdce, ale možná budete překvapeni, jaké další zdravotní výhody přináší sklenička vína. Je řeč o víně červeném, neboť bílé víno neobsahuje resveratrol.

1. Nižší tělesná hmotnost

Některé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují malé množství červeného vína, mají nižší hmotnost, menší množství břišního tuku a štíhlejší pas. Mírná konzumace podporuje spalování kalorií.

2. Ochrana vaječníků

Pravidelná konzumace malého množství červeného vína snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků.

3. Snížení rizika vzniku cukrovky

S největší pravděpodobností má na tuto skutečnost vliv resveratrol, který je v červeném vínu obsažen. Zlepšuje citlivost těla na inzulín.

4. Podpora paměti

Některé studie ukazují, že resveratrol pomáhá zlepšovat krátkodobou paměť a usnadňuje naučit se novým věcem. Také zlepšuje některé dovednosti v učení.

5. Prodloužení života

Jedna studie zjistila, že sloučeniny nalezené v taninách červeného vína, nazývané prokyanidiny, podporují kardiovaskulární zdraví, resveratrol aktivuje bílkoviny, které povzbuzují dlouhověkost a zdraví organismu.

6. Boj proti akné

Studie ukazují, že resveratrol může zastavit růst bakterií, které způsobují akné.

7. Nižší riziko vzniku mrtvice

Studie ukazují, že konzumace vína je pravidelně spojována s nižším rizikem ischemické mrtvice.

8. Nižší riziko onemocnění jater

Většina lidí spojuje konzumaci alkoholu s onemocněním jater, ale v tomto případě je tomu naopak. Jedna studie ukázala, že pití sklenky vína denně snížilo riziko vzniku jaterních potíží.

9. Regulace krevního cukru

Protože červené víno je plné polyfenolů, může upravit správnou hladinu cukru v krvi. Polyfenoly interagují s buňkami, které se podílejí na vývoji a skladování tuku, stejně jako na regulaci hladiny cukru v krvi.

10. Ochrana zdraví dutiny ústní

Většina lidí si myslí, že červené víno zabarví zuby – což je pravda, když jej pijete velké množství. Víno má však silné antimikrobiální látky, které mohou snížit množství bakterií v ústech a na zubech.

11. Nižší hladina cholesterolu

Výkonné antimikrobiální látky, které zabraňují tvorbě plaku na zubech, také zastaví tvorbu plaku v cévách. Resveratrol snižuje hladinu cholesterolu v krvi (LDL) a zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi (HDL).

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X