Více než často se při přípravě koktejlů z jablek setkáváme s lidmi, kteří mixují jablka celá, včetně jader a pecek. Semínka neboli pecky obsahují spoustu živin, které bychom neměli zbytečně vyhazovat do koše. Někteří lidé se však mohou zeptat, jestli je v pořádku jíst semínka z jablek. Jako kdyby byla jedovatá.
Možná jste slyšeli příběhy o tom, že jablečná semínka obsahují kyanid a jsou proto jedovatá, my jsme však zjistili, jaká je pravda. Jsou semínka z jablek opravdu jedovatá, nebo naopak naprosto bezpečná a vhodná ke konzumaci?
Staré dobré jablko
Stejně jako mnohé další oblíbené druhy ovoce, jako jsou hrušky, meruňky, třešně a jahody, jablka patří do řádu růžovitých rostlin. Díky rozmanité nabídce druhů, které máme na výběr, se jablko stalo snad nejpopulárnějším druhem ovoce na světě.
Polyfenoly
Říká se, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Jablka si s sebou nesou spoustu zdravotních výhod, nejznámější jsou ale díky vysokému obsahu polyfenolů. Nebudeme se tímto tématem zaobírat příliš podrobně, stačí vědět, že polyfenoly fungují v principu jako antioxidanty, což je důležité pro efektivní boj s onemocněními a pro naše zdraví.
Většina z nás oceňuje na jablkách jejich osvěžující chuť, zároveň však vyhazujeme jádra a pecky, které už tak lahodné nejsou.
Často se říká, že bychom semínka z jablek jíst neměli, abychom se vyhnuli případné nevolnosti. Je to mýtus, nebo je na tomto tvrzení něco pravdy? Odkud se vzaly ty pověry, že semínka z jablek jsou jedovatá?
Jsou jablečná semínka jedovatá?
Inu, ano i ne. Jistě, pokud sníte najednou velké množství semínek, mohou být jedovatá. Ale stejně tak vám mohou ublížit běžné potraviny jako voda, sůl nebo jakékoliv jiné jídlo, které konzumujete v neúměrném množství.
Všechno závisí na přirozenosti. Stejně jako byste nevypili deset litrů vody za dvě minuty, nejedli byste hrnek jablečných semínek.
Amygdalin a kyanid
Jablečná semínka obsahují amygdalin a glykosid, který uvolňuje kyanovodík, pokud jej sníme. Skutečnost, že jablečná semínka – stejně jako semínka dalších druhů ovoce – chutnají obvykle hořce a obsahují látku, která uvolňuje kyanovodík, vychází ze základního přírodního obranného mechanismu.
Je také pravda, že jablečná semínka kvůli své ochranné vnější vrstvě nejsou pro naše střeva stravitelná a ven z našeho těla tedy opět vycházejí neporušená. To je jeden z dalších důkazů toho, jak příroda zajišťuje koloběh a reprodukci plodů.
Přítomnost amygdalinu není typická jen pro jablečná semínka. Obsahují jej mnohé jiné druhy ovoce, jako jsou broskve, švestky a také mandle.
Klíčovou otázkou je, kolik jablečných semínek by člověk musel sníst, aby se mu udělalo špatně? Odpověď není úplně jasná, ale říká se, že 100 gramů jablečných semínek by pro sedmdesátikilového dospělého člověka bylo smrtelné.
Mnoho lidí však tvrdí, že konzumují velké množství jablečných semínek, aniž by pociťovali nevolnost.
Je dobré také zdůraznit, že vylučování kyanovodíku vlastně nic moc neznamená, protože naše tělo umí vyloučit tento druh toxinů, takže se ani nestihne usadit v těle. Jinými slovy – pokud každý den sníte jablko i s jadérkem a peckami, ani za měsíc a dokonce ani za rok se vám nic nestane.
Abychom to zkrátili – nemusíme se bát, že by náš zdravotní stav jedení jablečných semínek nějak ohrozilo. Dokud tedy nezačneme jíst stovky pecek naráz.
Příběh vitamínu B17
Amygdalin se v Rusku od devatenáctého století používal při léčbě rakoviny. Oficiálně byly jeho pozitivní vlastnosti při léčbě uplatňovány od dvacátých let dvacátého století v USA. V roce 1960 byl vynalezen Laetrile, který si Spojené Státy patentovaly jako upravenou a méně jedovatou verzi amygdalinu.
Laetrile, známý také pod názvem vitamín B17, se stal populární v sedmdesátých letech, protože doprovázel alternativní léčbu rakoviny. Během té doby se jeho účinností zabývala řada výzkumů, výsledky však byly poněkud kontroverzní.
B17 není oficiální vitamín
Vitamín B17 ve skutečnosti není vitamín a v USA se nesmí prodávat. Zároveň není jako léčivo rakoviny zaregistrován Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv Spojených Států amerických.
Dalším možným pozitivem jablečných semínek, které stojí za zmínku, je jejich vysoký obsah floridzinů, které zpomalují proces stárnutí. Kvůli tomu ale nemusíte jít hned sníst hrst pecek, spousta floridzinu je obsažena také v jablečných slupkách.
Slova na závěr
Že jsou semínka z jablek jedovatá a nebezpečná, je nejspíš pouze nějaký internetový blud. Ve velkém množství jsou sice jablečná semínka jedovatá, ale vůbec vám neuškodí, pokud sníte jablko i s jádrem a několika peckami v něm.