10 zdravotních přínosů ananasové vody

Stejně tak jako citron, tak i ananas může podpořit vaše zdraví, pokud se stane přírodním ochucovadlem vaší vody. Kromě dostatečné hydratace má pro tělo mnoho zdravotních přínosů, které si představíme.

Příprava ananasové vody je velmi jednoduchá, je třeba myslet na to, že se připravuje vždy den předem a následující den ji můžete užívat od rána do večera. Pro její přípravu stačí rozkrájet půlku čerstvého ananasu a nechat ji vylouhovat přes noc ve 2 litrech vody. Ananas z vody nevyhazujte, ale snězte ho. Pro přípravu každé dávky vždy použijte nový čerstvý ananas.

1. Podporuje hubnutí

Ananasová voda je bohatá na thiamin, ten zvyšuje množství energie v těle tím, že pomáhá rozkládat sacharidy. To vás bude odrazovat od nutnosti doplnit energii sladkostmi nebo šálkem kávy. Pokud navíc zkonzumujete i trochu čerstvého ananasu, účinek hubnutí podpoříte ještě více, jelikož je ananas bohatý na vlákninu, která vám zajistí pocit sytosti a udrží hladinu cukru v krvi ve správných hodnotách.

2. Udržuje hladinu elektrolytů

Ananasová voda obsahuje draslík, důležitý esenciální elektrolyt. Je nezbytný pro vývoj, růst a udržování zdravých kostí a zubů. Aktivuje také enzymy důležité pro metabolismus sacharidů a hraje rovněž roli v regulaci krevního tlaku.

3. Bojuje se záněty

V ananasové vodě najdeme bromelain, směs enzymů, která pomáhá regulovat zánětlivé reakce v našem těle. Pravidelná konzumace syrového ananasu dokáže zmírnit otoky, modřiny, ale i bolesti po úrazech a operacích. Výrazně také snižuje dobu hojení. Dokáže rovněž zmírňovat chronické bolesti způsobené artritidou, podobně jako nesteroidní protizánětlivé léky.

ananasova-voda

4. Podporuje štítnou žlázu

Ananas je bohatý na jód, který je potřeba ke správnému fungování štítné žlázy, tedy i ke správné produkci hormonů. Problémy se štítnou žlázou, jako je hypotyreóza, mohou způsobit pocit nedostatku energie, přibývání na váze, ale i nižší odolnost vůči chorobám.

5. Likviduje parazity

ananasStudie ukazují, že obsažený bromelain dokáže zabíjet celou škálu parazitů z třídy hlístic, zejména škrkavky. To jsou nebezpeční parazité, kteří dokáží při neléčených stavech způsobit i smrt.

6. Detoxikuje tělo

Díky vysokému obsahu vlákniny se tělo rychleji zbavuje toxického odpadu ze střev a z jater. Obsahuje rovněž účinné antioxidanty, které chrání před těžkými kovy i volnými radikály.

7. Zlepšuje zrak

Vysoký obsah beta-karotenu pozitivně působí proti zastavení ztráty zraku. Podle studie zahraničního magazínu Archives of Ophthalmology bylo zjištěno, že pravidelná konzumace ananasu zabraňuje makulární degeneraci způsobené věkem.

8. Zlepšuje trávení

Sloučenina bromelain štěpí bílkoviny, zatímco její obsah manganu pomáhá tělu produkovat enzymy, které potřebuje k výrobě energie.

9. Chrání zuby a posiluje dásně

Zubaři často varují před nadměrnou konzumací ovoce z důvodu možného poškození skloviny. Ananas je ovšem světlou výjimkou, bromelain zabraňuje vzniku skvrn na zubech a také zmírňuje zubní plak.

10. Pomáhá bojovat s rakovinou

Na Harvard School of Public Health byla provedena studie, která vede k závěru, že beta-karoten by mohl hrát roli v prevenci rakoviny prostaty. Také se zjistilo, že živiny v ananasu snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Obsažený bromelain snižuje přežívání rakovinných buněk v karcinomech žaludku a tlustého střeva. Dokonce funguje i proti chemorezistentní rakovině tlustého střeva. Studie zveřejněná v časopise Planta Medica dokonce tvrdí, že zmíněná sloučenina je účinnější než 5-fluorauracil, který se používá při chemoterapii. Na rozdíl od chemoterapie, bromelain nijak nepoškozuje zdravé buňky.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X