Chronická bolest: Život s ní byste nepřáli ani největšímu nepříteli

Bolest je vždy nepříjemná, i z tohoto důvodu se jí většina z nás snaží po celý život vyhnout. A to bez ohledu na to, zda máme na mysli bolest akutní nebo bolest chronickou. Bohužel chronická bolest se stává stále více součástí každodenního života mnoha osob. Boj s ní je vždy bojem na dlouhou trať a s nejistými výsledky.

Co je to chronická bolest?

Chronická bolest je známá tím, že se obtížně měří, zčásti proto, že jakékoli prožívání bolesti je do značné míry individuální. Bolest je totiž subjektivní smyslový a emocionální zážitek, její prožívání je určeno reakcí centrálního nervového systému, každý člověk ji proto pociťuje jinak. Z tohoto důvodu je rovněž velmi složité bolest kvantifikovat, a proto kolem ní koluje též řada mýtů a polopravd. Jak je vlastně chronická bolest definována? Podle odborníků se chronickou bolestí většinou rozumí jakýkoli druh bolesti, který trvá déle než tři měsíce.

Chronická bolest se od akutní liší tím, že akutní bolest je dočasná, obvykle vzniklá v důsledku zranění. Například pořezání nebo zlomená kost mohou způsobit akutní bolest, ale ne nutně bolest chronickou. Zlomená kost se hojí v průměru 6-8 týdnů, obvykle však ne déle než tři měsíce. V závislosti na typu zlomeniny by některé zlomené kosti mohly způsobovat chronickou bolest, pokud by se zcela nezhojily po více než třech měsících. Chronická bolest může být důsledkem mnoha dalších zdravotních potíží, včetně psychických.

Bolest je ochranný mechanismus

Prožívání bolesti může být velmi nepříjemné, nebo dokonce nesnesitelné, ale existuje důvod, proč existuje. Bolest je totiž ochranný mechanismus, kterým nás tělo upozorňuje na škodlivý podnět. Je nejčastějším příznakem jakékoli nemoci. Prožívání bolesti závisí na řadě faktorů, mezi nimiž je síla „škodlivého podnětu“ a také naše tolerance a historie bolesti. Někdy je bolest důsledkem podráždění našich receptorů bolesti, ale bolest můžeme pociťovat i tehdy, když naše receptory bolesti nebyly aktivovány, což se označují jako psychogenní bolest.

Chronická bolest je příznakem mnoha onemocnění

Kdykoli odborníci uvádějí nějaké potenciální příčiny chronické bolesti, upozorňují zároveň s tím i na to, že každý seznam bude pravděpodobně neúplný. Mezi nejčastější příčiny chronické bolesti patří některá chronická onemocnění, jako je rakovina, artritida, chronický únavový syndrom, fibromyalgie, endometrióza, zánětlivé onemocnění střev či intersticiální cystitida. Dalšími příčinami mohou být vrozené vady.

Někdy si za ni můžeme sami

Kromě toho ale mohou být potenciálními příčinami chronické bolesti také některé naše nevhodné životní návyky, jako je spaní na nepohodlné matraci, nošení vysokých podpatků, špatné držení těla či špatný způsob zvedání těžkých předmětů. Chronická bolest může být způsobena mnoha stavy, ale může také sama způsobit další zdravotní komplikace. Někteří ji tak považují za samostatné chronické neurologické onemocnění.

Časté bolesti hlavy jako forma chronické bolesti

Jednou z nejčastějších zkušeností s chronickou bolestí jsou časté bolesti hlavy. Podle údajů Světové zdravotnické organizace pociťuje bolesti hlavy 15 a více dní v měsíci 1,7-4 % dospělých na celém světě. Pokud někdo pociťuje bolesti hlavy nejméně 15 dní v měsíci a migrény nejméně 8 dní v měsíci, hovoří se o tak zvané chronické migréně.

Muž s chronickou bolestí hlavy.
zdroj: unsplash.com

Chronická bolest zad jako daň za náš pohodlný život

Podle průzkumů se s bolestmi zad potýká přibližně 39 % dospělých osob, přičemž 54 % osob uvádějících bolesti zad nebo krku trpí touto bolestí pět let nebo déle, což znamená, že většina lidí je pociťuje jako chronickou bolest. Bolest zad může mít samozřejmě různé příčiny, jednou ze stále častějších je ale špatné držení těla v důsledku našeho sedavého způsobu života.

Pozor na zranění

Další významnou příčinou vzniku chronické bolesti je zranění. Každé zranění, jehož hojení trvá déle než tři měsíce, má potenciál způsobit chronickou bolest. Chronická bolest je v tomto ohledu často důsledkem poškození nervů, ke kterému došlo v důsledku zranění. Poškození nervů způsobuje přetrvávající bolest i po zhojení zranění. Bolest způsobená poškozením nervů bývá pociťována jinak než jiné typy bolesti, většinou je popisována jako „pocit vystřelování, bodání nebo pálení“.

Úzkost a deprese mohou způsobovat chronickou bolest

Etiologie chronické bolesti nemusí být nutně fyzická, ale vždy má fyzické následky. Psychické problémy, jako je úzkost a deprese, mohou způsobovat fyzickou bolest. Výzkum ukázal, že biologické mechanismy bolesti se překrývají s biologickými mechanismy úzkosti a deprese. Ve skutečnosti není vždy jasné, která z nich je skutečně hlavní příčinou. Deprese může vyvolat fyzickou bolest, ale fyzická bolest může také vyvolat depresi, čímž může vzniknout začarovaný kruh. Značné množství důkazů ukazuje, že deprese může vést k chronické bolesti, a to nejen bolesti hlavy, ale také k bolesti dolní části zad či chronickým zažívacím problémům.

Od bolesti si často ulevujeme pomocí léků proti bolesti. Jakých chyb se při jejich užívání mnoho z nás dopouští?

Zdroj: my.clevelandclinic.org, webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, who.int, healthline.com, statista.com, health.harvard.edu, ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X