Přestaňte věřit těmto těhotenským mýtům

Není pochyb o tom, že těhotenství je pro každou ženu zcela výjimečným obdobím jejího života. Dobou očekávání, těšení se i strachu. Za některými z těchto obav přitom stojí rozmanité těhotenské mýty, pověry a babské povídačky, které jsou s dobou těhotenství spojovány. Jak to s nimi ve skutečnosti je?

Oznámení těhotenství příliš brzy = potrat

Většina těhotných si radostnou novinku nechává prvních několik týdnů pouze pro sebe a nejbližší rodinu. Svůj podíl na tom může mít pověra, že oznámit těhotenství před třetím měsícem nosí smůlu. To samozřejmě není pravda, nicméně riziko samovolného potratu je v prvním trimestru vyšší než později. Samotné oznámení těhotenství již v jeho prvních týdnech ale nemá na riziko případného potratu žádný vliv.

Každé těhotenství = ztráta jednoho zubu

I v tomto případě se jedná samozřejmě o trochu nadnesený mýtus, nicméně je založen na určité pravdě. Vzhledem k ranním nevolnostem, spojeným se zvracením, a také se zvýšeným výdajem vápníku se mohou některé těhotné ženy skutečně potýkat se zvýšenou kazivostí zubů.

Krásná maminka = chlapeček

Podle jednoho velmi rozšířeného těhotenského mýtu holčičky kradou svým maminkám krásu a naopak pokud nastávající maminka jen kvete, může za to poděkovat chlapečkovi ve svém lůně. Pravdou ovšem je, že ranní nevolnosti, měnící se hladina hormonů a zvětšující se bříško způsobují nejen to, že je mnoho těhotných žen unavených, ale také to, že se potýkají s problémy s pletí. A to bez ohledu na to, zda nosí pod srdcem holčičku nebo chlapečka.

Modré botičky jako symbol chlapečka s těhotnou ženou v pozadí.
zdroj: pixabay.com

Silné ranní nevolnosti = holčička

Další pověra, od které se odvozuje pohlaví miminka, souvisí s ranními nevolnostmi. Ty sice trápí naprostou většinu žen, nicméně se často tvrdí, že čím horší ranní nevolnosti ženu sužují, tím větší je pravděpodobnost, že čeká holčičku. Podle odborníků to sice není pravda, ale jedna studie z roku 2004 potvrdila, že více žen, které byly kvůli silným ranním nevolnostem nuceny vyhledat lékařskou pomoc, později skutečně porodilo dceru.

Špičaté bříško = chlapeček, kulaté = holčička

Kromě krásy budoucí maminky a ranních nerovností je podle těhotenských mýtů pohlaví miminka možné poznat také z tvaru břicha těhotné ženy. Tvar bříška ale závisí na zcela jiných faktorech, především na postavě ženy, poloze plodu a také na tom, kolikrát žena již rodila.

Pálivá jídla = riziko potratu či předčasného porodu

Těhotné ženy se často vyhýbají konzumaci kořeněných jídel. Důvodem je skutečnost, že tyto pokrmy jsou často v raných fázích těhotenství spojována s potraty a v pozdějších s vyvoláním předčasného porodu. I když tyto asociace mohou znít věrohodně, nejsou pravdivé. Pálivé potraviny ale mohou u těhotných žen zvyšovat riziko pálení žáhy.

Mnoho těhotenských mýtů souvisí i s tím, co by nastávající maminka měla či neměla konzumovat.
Jakým potravinám se v těhotenství vyvarovat?

Zdroj: healthline.com, britannica.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X