Plánujete začít od nového roku udělat něco pro své tělo? Možná i vás zasáhla módní vlna bezlepkové stravy. Ať už skutečně patříte mezi celiaky, nebo se zkrátka lépe cítíte, pokud ve stravě lepek omezíte, náš velký přehled potravin s lepkem a jejich možných náhražek určitě využijete.
Obiloviny obsahující lepek
Cereálie patří mezi hlavní zdroje glutenu. Pokud se lepku chcete skutečně vyhnout, měli byste si dávat pozor zejména na následující suroviny:
- pšenice
- další druhy pšenice a výrobky z ní: špalda, durum, semolina a farina (tzv. tvrdá pšenice), kuskus, bulgur, kamut, farro, pšeničný škrob, pšeničné klíčky, emmer (tzv. pšenice dvouzrnka), seitan (pšeničné maso), grahamová mouka, pšeničné otruby
- žito a žitovec (tzv. tritikale- zkřížená pšenice s žitem)
- ječmen a ječné kroupy
Potraviny s lepkem
Na trhu existuje celá řada potravin, ve kterých byste lepek možná ani nehledali. Jeho přítomnost je dána především technologií zpracování, kdy se na jedné lince vyrábí zároveň různé druhy potravin. Pokud kupujete speciálně označené bezlepkové potraviny, výrobce zaručuje, že v jejich blízkosti produkce jídla obsahujícího gluten neprobíhá. V opačném případě se většina potravinářských firem “kryje” uvedením informace na obale, že výrobek může obsahovat stopy lepku.
Mezi nejčastější potraviny s obsahem lepku patří:
- chléb a pečivo, tortilly, pita chléb
- těstoviny
- sladké pečivo a koláče
- dětské a cukrářské piškoty, sušenky a oplatky
- snídaňové cereálie
- potraviny obsahující slad- sladový sirup nebo ocet
- slané tyčinky a krekry
- strouhanka, směsi na obalování a instantní těsta v prášku
- hotové krutony
- vegetariánské náhražky masa (např. seitan)
- kvasnice (některé druhy)
- pivo a nápoje vyrobené z něj
Polotovary často obsahují lepek
Průmyslově zpracované, trvanlivé a instantní pokrmy vždy obsahují něco navíc, aby si udržely svůj tvar, konzistenci, barvu, chuť a vůni. Proto můžeme najít lepek i tam, kam bychom při domácím vaření mouku ani jinou obilovinu běžně nepřidali. Je proto důležité vždy zkontrolovat složení výrobku i přesto, že se na první pohled jedná o potraviny bez přirozeného výskytu glutenu.
- mražené hranolky a krokety
- hotové omáčky, dresinky a marinády
- instantní jíška, bujón v kostce
- sojová omáčka a další dochucovadla
- sladké a slané tyčinky
- oplatky, sušenky a piškoty s náplní
- zapečená granola a sypané müsli
- instantní polévky
- bramborové chipsy, brambůrky a tortilla chipsy
- potraviny obsahující zpracovaná vejce
- ořechy, semínka a směsi se sušeným ovocem
Pozor na vitamíny s lepkem
Při celiakii je třeba vyhýbat se také nepotravinovým výrobkům, které mohou obsahovat poměrně vysoké množství lepku. Patří mezi ně zejména:
- běžně prodávané vitamíny a potravinové doplňky
- pomády a balzámy na rty
- plastelína
- hostie
Bezlepkové alternativy potravin
Pokud to s bezlepkovou dietou myslíte vážně, jistě se vám bude hodit seznam bezpečných potravin a surovin, kterými můžete bez obav nahradit výše zmíněný seznam potravin obsahujících lepek.
Vždy ale pro jistotu zkontrolujte informace na obale výrobku a bezlepkové jídlo připravujte odděleně od ostatního, včetně zvláštního nádobí, krájecího prkénka a nože, se kterým jídlo krájíte.
Při vaření bez lepku využijete:
- pohanku a výrobky z ní (pohanková mouka, instantní kaše, lámanka)
- kukuřici a výrobky z ní (kukuřičná mouka, krupice, kukuřičné lupínky, instantní kaše, těstoviny)
- rýži (mouka, rýžové vločky, kaše, těstoviny, rýžový papír na asijské závitky)
- quinou
- brambory a bramborový škrob
- sóju, sójovou mouku a mléko
- cizrnu a besan (cizrnovou mouku)
- amarant
- proso
- oves (musí být označený jako bezlepkový!)
- alternativní obiloviny, jako je čirok, kasava, tapioka
- těstoviny vyrobené z luštěnin a zeleniny
- speciální bezlepkové potraviny
Zdroj: medicalnewstoday.com