Dušená mrkev

Pokud se mrkev dobře upraví, jedná se o velmi chutný pokrm. Recept na dušenou mrkev je rychlý a snadný.

Potřebujeme:

  • 50 dkg mrkve
  • 10 dkg tuku
  • sůl
  • špetku cukru
  • 2-4 dkg mouky
  • šťávu z půl citrónu

Postup:

Mrkev očistíme a nakrouháme na kolečka nebo nakrájíme na nudličky. Podlijeme ji trochu vodou, přisolíme, přidáme kousek tuku (pro lepší využití karotenu) a na mírném ohni dusíme do měkka. Kdo rád, přidá i kousek cukru. Měkkou mrkev lehce zaprášíme moukou, podlijeme a povaříme. Pro zvýšení chuti přidáváme buď trochu mléka, nebo mrkev pokapeme citrónovou šťávou nebo vínem madeira, popřípadě přidáme i pažitku nebo petrželku. Hotový pokrm zlepšíme přidáním čerstvého másla. Mrkev musí podržet přírodní chuť i vůni. Ztrácí ji, použijeme-li mnoho jíšky nebo jíšky tmavé, a když ji pepříme. Mrkev je dobrá i dušená se zeleným hráškem, mladými brukvemi, hlavičkami chřestu nebo čerstvými houbami.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X