Zdravá strava je důležitou obranou především v období chřipek a nachlazení, které přichází ze sychravým podzimním či deštivým jarním počasím. Přinášíme vám recepty na pokrmy, které jsou zdravé a zároveň zahřejí naše tělo.
Zeleninové těstoviny
Zelenina obsahuje celou řadu cenných vitamínů, minerálů antioxidantů, vlákniny a dalších důležitých složek potravy. Je tedy důležité ji zařazovat do jídelníčku pravidelně. Tento recept se může stát chutným pokrmem vhodným pro lehký oběd či večeři.
Suroviny pro přípravu:
- 3/4 šálku celozrnných těstovin
- 6 kousků hub
- 5 středně velkých rajčat nakrájených na plátky
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 5 celých oliv
- 10 kousků brokolice
- 20 lístků špenátu
- sůl a pepř dle potřeby
Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na pánev dáme mrkev a brokolici, zalijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni po dobu dvou minut. Přidáme rajčata, sůl a pepř. Neustále mícháme na mírném ohni a vaříme asi 5 minut. Přidáme zbývající ingredience, kromě těstovin a vaříme zase na mírném ohni po dobu pět minut. Můžeme přidat koriandr či petržel, vmícháme těstoviny a podáváme ještě horké.
Crock Pot Stew – sladké brambory a čočka
Sladké brambory jsou u nás trochu opomíjeny, přesto nám nabízejí velké zdravotní výhody. Patří mezi ně schopnost snižovat cholesterol nebo ničit v těle škodlivé bakterie.
Suroviny pro přípravu:
- 3 velké sladké brambory nakrájené na kostky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 bílá cibule nakrájena na drobné kostičky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky koření masala
- 2 lžičky koriandru
- 2 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky soli
- 1,5 šálku nevařené červené čočky
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 šálek vody
Postup přípravy:
Do hrnce díme brambory, zeleninový vývar, česnek, cibuli a koření a vaříme při vysoké teplotě, jakmile brambory začnou měknout, přidáme propláchnutou čočku a vaříme do změknutí. Doléváme vodu. Na závěr přidáme kokosové mléko.