Vejce jsou dokonalým zdrojem bílkovin, tuků a celé řady dalších živin. Někdy je však umění je uvařit tak, aby byla jejich struktura správná a o loupání ani nemluvě. Přinášíme několik tipů, jak na to.
1. Starší vejce se loupou lépe
Odstranit skořápku z čerstvých uvařených vajec je mnohem těžší, než oloupat vejce, která máme doma již delší dobu.
2. Správná doba vaření
Když chcete uvařit vejce natvrdo, dbejte, aby se vařila alespoň minut, u vajec nahniličku 7 minut a vejce naměkko 5 minut.
3. Studená nebo teplá
Je jedno, zda budete vařit vejce, která jste právě vyndali z lednice nebo ta, která byla delší dobu na kuchyňské lince.
4. Nejprve vařte vodu
Nevkládejte vejce do vody, dokud voda nedosáhla varu. To je jediný způsob, který vám pomůže vejce snadno oloupat.
5. Vyzkoušejte vaření v páře
Do hrnce dejte vařit malé množství vody, přidejte pařáček a na něj položte vajíčka. Nechte po dobu, kterou je vaříte ve vodě.
6. Přelijte je ledovou vodou
Po uplynutí času, který je potřeba pro vaření, přelijte vajíčka ledovou vodou. Vejce se vám budou snadněji loupat.
7. Chlaďte
Pokud nepotřebujete uvařená vejce ihned, nechte je nějakou dobu v lednici. Studená vejce se loupou mnohem snadněji.
8. Loupejte je pod tekoucí vodou
Nejprve pusťte na vejce studenou vodu a pak je loupejte pod studenou tekoucí vodou.