Meruňka obecná je velmi známý druh ovoce a má spoustu příznivých vlastností pro naše zdraví. Většina lidí vnímá meruňky pouze jako chutné sezónní ovoce, my se však podíváme, proč jsou tak prospěšné.

Zdravotní výhody

Vláknina

Jednou z nejlepších vlastností meruněk je to, že obsahují vlákninu. Vláknina funguje jako čistič našeho těla, protože ze střev odstraňuje nechtěné látky, jako jsou toxiny a volné radikály. Zlepšuje průchodnost střev a zabraňuje zácpě. Podle průzkumů má vláknina projímavé účinky a optimalizuje průchod stolice přes střeva a při vylučování. Navíc vláknina aktivuje různé trávicí šťávy, které zlepšují vstřebávání živin a spalování kalorií.

Draslík

Další skvělou výhodou meruněk je obsah draslíku. Podle Wiki Fitness pomáhá interakce mezi draslíkem a sodíkem vodě pohybovat se mezi buňkami a dodávat jemný impuls přechodům neuronů a nervových buněk. Kromě vzájemného vztahu se sodíkem hraje draslík důležitou roli ve svalech. Bez draslíku by naše svaly byly unavené a slabé, což by nám zabraňovalo pohybovat se a plnit naše každodenní úkony. Navíc je draslík důležitý při regulaci krevního tlaku – snížená hladina draslíku v krvi může vést k riziku zvýšení tlaku, což by mohlo způsobit další kardiovaskulární onemocnění jako atherosklerózu a další.

Zrak

Dobrý zrak je dalším benefitem meruněk. Podle průzkumů obsahují plody meruněk vitamín A, zvaný také retinol. Jedná se o vitamín rozpustný v tuku a spolu s vitamíny D, E a K dokáže zlepšovat lidský zrak. Pomáhá také posilovat imunitní systém a vyjasňuje pleť. Díky vitamínu A se snižují rizika vývoje zrakových problémů spojených se stárnutím.

Jednoduchý recept

Meruňkové sušenky se mohou péct při různých příležitostech, ať už to jsou obyčejné rodinné sešlosti nebo Vánoce. Podle receptářů patří mezi ingredience miska meruněk, třetina šálku cukru, jedna lžička vanilkového extraktu, jedno vejce, půl lžičky soli, lžička kypřícího prášku do pečiva, tři šálky polohrubé mouky, šálek bílého cukru a šálek másla. Troubu předehřejte na 175° C. Máslo a cukr smíchejte do krému v misce střední velikosti. Následně vmíchejte mouku, sůl, vejce, vanilkový extrakt a kypřící prášek. Poté nechte těsto hodinu vychladit v lednici. Těsto uválejte a podle skleničky vyřezejte kolečka. Doprostřed koleček naskládejte malý kousek meruněk. Přehněte těsto do půlměsíce a okraje potřete vodou. Vyskládejte na plech v dostatečné vzdálenosti a pečte asi deset minut, dokud nebudou sušenky zlatavě hnědé. Ještě horké můžete sušenky pocukrovat.

Meruňka se považuje za jeden z nejzdravějších druhů ovoce, který pěstujeme. Neměli byste ji ve svém jídelníčku vynechávat.