Kalení, kalenka, bochánky, buchtičky, knedlíčky, sněhová koule, bílé syrečky, plané víno, psí víno, to všechno jsou lidové názvy pro keř, který dorůstá až třímetrové výšky a jmenuje se kalina obecná.

Roste po celé Evropě, najdeme ji i u nás, podél cest na vlhkých loukách, na okraji lesů.

Sbírají se plody

Kalina má léčebné účinky a pro jejich využití se především na podzim sbírají zralé plody. Jsou to červené peckovice, které mají hořkou chuť a nepříjemně smrdí. Po sběru se suší.

Méně často se z jara sbírá kůra a kůra z kořenů, které se rovněž suší.

Rostlina obsahuje

Plody obsahují saponiny, cukry, pektin, červené barvivo, třísloviny, vitamín C, betakaroten a rovněž hořčinu viburnin. Kůra pak kumariny, glykosid salicin, tanin, fytosterol, cukr, pryskyřici, organické kyseliny (např. mravenčí, octovou, valerovou, kaprylovou), flavonoidy, třísloviny, steroly, arbutin, cyklický alkohol viburnitol, hořčinu viburnin a další látky.

Hlavně ženské potíže

Léčba kalinou je určena především ženám, neboť se užívá hlavně při menstruačních bolestech či křečích, anebo na nepravidelnou menstruaci. Plody působí příznivě i na léčbu žaludečních vředů, ekzémů a vyrážek, na revmatismus a otoky, má močopudné účinky, zastavuje průjmy, ulevuje při nachlazení.

Využití

Nálev: půl lžičky sušených, drcených plodů zalijeme šálkem vroucí vody a 15 minut louhujeme. Pijeme 3x denně mezi jídly.

Odvar z kůry: 2 polévkové lžíce sušené kůry dáme do šálku vroucí vody a 20 minut vaříme.  Užíváme 3x denně, nikdy ne více než 3 g drogy najedou a 8 g drogy denně.

Sirup: 1 kg čistých, zmrzlých plodů (alespoň jeden den v mrazáku) vložíme přímo do vařící vody a vaříme do měkka. Plody poté rozmixujeme a propasírujeme, přidáme 1 kg cukru rozpuštěného ve vodě a dle chuti citronovou šťávu a opět vše několik minut povaříme. Následně sirup můžeme dochutit medem, nalít do lahví a uchovat v chladu.

Pozor: při nadměrném či dlouhodobém užití je kalina toxická. Vyvolává zvracení, nevolnosti a průjmy, proto by ji neměly užívat těhotné a kojící ženy. Svou jedovatost ztrácí až po tepelném zpracování.