Bramborový salát, smažený kapr a spousta cukroví. Udržet si figuru během vánočních svátků není vskutku jednoduché. Proto jsme pro vás připravili tipy na jídla, která jsou sváteční, ale zároveň po nich nepřiberete a ještě navíc jsou zdravá.
Růžičková kapusta s oříšky
Buď ji milujete, nebo nenávidíte. Co se ale růžičkové kapustě nedá odepřít je to, že je zdraví prospěšná. Obsahuje vitamín C, kyselinu listovou a vlákninu. Zkuste ji nejdříve uvařit v páře a následně na pánvi opéct s muškátovým oříškem, přidejte pár pekanových oříšků, semínka granátového jablka, lískové ořechy a pomerančovou kůru. Rázem se z růžičkové kapusty stane sváteční jídlo s výbornou chutí.
Mrkvové kanapky
Přemýšlíte jak si mrkev svátečně připravit jinak, než pouze jako přísadu v bramborovém salátu? Vyzkoušejte ji opraženou s rozmarýnem a tymiánem, nebo syrovou nakrájenou na silné proužky a podávanou s humusem- výborné občerstvení třeba na Silvestrovskou noc.
Pečené kaštany
Jedlé kaštany neodmyslitelně patří k Vánocům. Nejenom, že výborně chutnají, ale mají i nízký obsah nasycených mastných tuků. Můžete si je dát opečené, použít je na nádivku, nebo zkusit kaštanovou polévku.
Čerstvé ovoce
Mandarinky jsou ideální svačinka nadupaná vitamínem C, kterou si můžete vzít jako svačinu kamkoliv. Zkusit můžete také brusinky. Jsou zdravé, pomáhají proti nemocem močového ústrojí a jsou dobré. Vyzkoušejte například domácí brusinkový džus smíchaný se šťávou z vymačkaného pomeranče, nebo je zobejte večer k pohádkám.
Datle, fíky a oříšky
Tři datle nebo dva sušené fíky vydají za jednu porci jídla. Sníst je můžete buď samostatně, nebo je použít při pečení, popřípadě přimíchat do salátu. Dodají vašemu tělu vápník, draslík, železo a další důležité látky.
Kdo by nerad zobal oříšky? Navíc jsou zdraví prospěšné, takže je neváhejte přidat do misky na stůl vedle cukroví a hezky zobat. Posílíte tím své srdce a tělu dodáte nezbytné živiny.
Zdravý bramborový salát
Součástí Vánoc jsou i brambory – vždyť na štědrovečerní tabuli má své čestné místo bramborový salát. A to je dobře. Brambory jsou zdrojem draslíku a vitamínu C. Bramborový salát nemusí být nutně nezdravý, pokud jej zahustíte jogurtem a parmazánem, nebo jeho zahuštění úplně vynecháte a dáte si jeho lehkou variantu.
Losos na másle
Pokud nemáte rádi tradičního českého kapra, můžete ho nahradit lososem. Tato ryba je bohatá na omega-3 nenasycené kyseliny, jejichž příjem je nezbytný pro zdravé srdce. Navíc si ušetříte práci s trojobalem, protože losos chutná výborně opečený na másle s čerstvým kořením.
Krůtí maso na slavnostní oběd
Pokud v období mezi Vánocemi a Novým rokem hostíte rodinné obědy, zkuste letos vyměnit tradiční husu či kachnu za libovější krůtu. Krůtí maso je bohaté na bílkoviny a vitamín B, který pomáhá udržovat vaši imunitu a můžete si jej s klidem dopřát, aniž by vám výpek stékal po bradě.
Zdroj: express.co.uk