Semena quinoy pocházející z jihoamerických zemí se sklizejí, zpracují a nakonec se dostanou na náš stůl jako potravina bohatá na živiny, kterou si mnozí z nás oblíbili. Když slyšíme slovo „zpracování“, mnoho z nás si okamžitě vybaví umělá sladidla a další látky, ale při zpracování semen quinoy se pouze odstraní vnější pryskyřičný povlak. Quinoa je obecně považována za velmi zdravou. Jaké benefity našemu organismu přináší?
Zázračný koktejl zdraví
Quinoa je plná bílkovin, vlákniny, minerálů, vitamínů a antioxidantů. Navíc neobsahuje lepek, takže ji mohou bez problémů konzumovat i lidé, kteří trpí celiakií.
Nutriční hodnoty jednoho šálku, což odpovídá přibližně 185 gramům neboli jedné porci vařené quinoy:
- bílkoviny: 8 gramů
- vláknina: 5 gramů
- mangan: 58 % doporučené denní dávky (DDD)
- hořčík: 30 % DDD
- fosfor: 28 % DDD
- foláty: 19 % DDD
- měď: 18 % DDD
- železo: 15 % DDD
- zinek: 13 % DDD
- draslík: 9 % DDD
Dále v quinoy najdeme více než 10 % DDD vitamínů B1, B2 a B6, malé množství vápníku, vitamínu B3 a E a omega-3 mastných kyselin.
Zmírňuje migrénu
Živiny, především vitamíny skupiny B a hořčík, obsažené v quinoe vám mohou přinést úlevu, kterou hledáte. Studie ukázaly, že ti, kteří trpí migrénami, mají často „změněnou funkci mozkových cév“. Dodání těchto látek obsažených v quinoe, které podporují funkci mozkových cév, proto může přinést úlevu od nepříjemných příznaků migrény.
Snižuje riziko chronických onemocnění
Quinoa má vysoký obsah antioxidantů zvaných flavonoidy. Bohatá je zejména na kvercetin a kaempferol. U těchto důležitých molekul byly ve studiích prokázány protizánětlivé, protivirové, protirakovinné i antidepresivní účinky. Pravidelná konzumace quinoy je tak velmi dobru prevencí před vznikem řady chronických a civilizačních nemocí, především kardiovaskulárních a těch, které souvisejí s trávicí soustavou.
Pomáhá hubnout a je velmi vhodná pro vegetariány a vegany
Quinoa s vysokým obsahem vlákniny a větším množstvím bílkovin než rýže nebo ječmen může být velmi prospěšná pro ty, kteří chtějí regulovat svou hmotnost. Jedním z vysvětlení je sytící charakter bílkovin a vlákniny, který nám pomáhá řídit chuť k jídlu. Quinoa má také nízký glykemický index, takže díky pomalejšímu uvolňování energie je méně pravděpodobné, že budeme mít brzy opět hlad. Navíc obsahuje také všechny potřebné esenciální aminokyseliny, což z ní činí vynikající zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany.
Vyrovnává hladinu cukru v krvi
Některé studie naznačují, že quinoa může zlepšit hladinu triglyceridů a hospodaření s cukrem v naší krvi.
Zlepšuje zdraví našich střev
Quinoa je pro zdraví našich střev velmi prospěšná nejen díky svému vysokému obsahu vlákniny, ale výzkumy prokázaly, že zároveň zvyšuje rozmanitost prospěšných střevních bakterií a snižuje zánětlivé příznaky onemocnění, jako je kolitida. Quinoa působí jako prebiotikum.
Je quinoa bezpečná pro každého?
Quinoa patří mezi velmi málo alergenní obiloviny a alergické reakce na ni jsou vzácné. Některé nežádoucí reakce však mohou být způsobeny přírodními sloučeninami, které obalují semena a nazývají se saponiny. Tyto sloučeniny je možné odstranit důkladným propláchnutím nebo namočením quinoy před použitím. Propláchnutí též pomůže odstranit případnou hořkost quinoy.
Umíte quinou správně uvařit?
Zařadit quinou do jídelníčku není složité, nejčastěji se přidává do salátů nebo se podává jako příloha k rozmanitým masovým pokrmům. Při vaření je důležité dodržet správný poměr vody a quinoy – 2:1. Doba vaření se pohybuje většinou mezi 15 až 20 minutami v závislosti na druhu quinoy. Pro to, aby vaše quinoa byla krásně nadýchaná, je důležité nechat ji po uvaření ještě alespoň 10 minut odpočívat v zakrytém hrnci. Quinoa se tak bude ještě několik minut napařovat a dojde k absorbování případné přebytečné tekutiny.
Co dalšího kromě quinoy můžete zařadit do bezlepkové diety?
Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, nutritiondata.self.com, migrelief.com