Tibetská medicína je velmi rozšířená po celém světě a to díky tomu, že se zde lidé dožívají vysokého věku. Celý svět má zájem o tibetské tradice a zvyky a především o recepty alternativní medicíny.
Nabízíme recept na tibetský čaj, který má pozitivní vliv na naše tělo.
Suroviny pro přípravu:
- 2 litry vody
- 5 gramů strouhaného zázvoru
- 2 velké lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 velké lžíce přírodního medu
- 1 špetku mleté papriky
- 1 špetku anýzu
Zdravotní přínosy jednotlivých surovin
- Zázvor
Zázvor patří mezi nejstarší druh koření a používá se po celém světě. Našemu tělu nabízí celou řadu zdravotních výhod. Kromě posílení imunity je to .schopnost posilovat zdraví kostí, zvyšovat chuť k jídlu, snižovat nadměrnou plynatost a také může působit jako prevence proti některým druhům rakoviny. Některé země jej považují za afrodiziakum.
- Citronová šťáva
Kromě obsahu vitamínu C pomáhá citronová šťáva detoxikovat naše tělo a má antibakteriální účinky.
- Med
Kromě sacharidů se v medu nacházejí bílkoviny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály a stopové prvky (vápník, draslík, hořčík, sodík) a celá řada vitamínů (A, B, C, D). Velmi vítané jsou i jeho účinky antibakteriální.
- Anýz
Anýz patří mezi nejstarší druhy koření. Má účinky protizánětlivé, působí příznivě na trávicí trakt, na soustavu dýchací a je vhodný při břišních kolikách či střevních obtížích.
Postup:
- Přiveďte vodu k varu a nechte vařit po dobu 5 minut.
- Vypněte sporák a vodu nechte trochu vychladnout.
- Vsypte postupně do vody všechny výše uvedené ingredience. Je důležité, aby voda nebyla horká.
- Vzniklou směs nechte stát, dokud voda nezchladne.
Dávkování:
Čaj můžete pít v průběhu dne doušek po doušku nebo šálek před každým jídlem. 2 litry jsou určené pro tři osoby.