Pineberry, někdy také pineberries (Fragaria ananassa), jsou specifickou odrůdou jahod. Pravdou je, že tato odrůda se vyskytovala již dříve volně v lesích Latinské Ameriky. Dnešní podobu získala šlechtěním v Nizozemí. Jaká je přesně chuť těchto plodů a jaké skrývají zdravotní přínosy?

Plody

Tento druh jahod je nesmírně populární ve Velké Británii, ale sazenice seženete i v České republice. Můžete je tedy pěstovat i na své zahradě. Název druhu vznikl z dvou anglických slov, a to Pineapple (ananas) a Strawberry (jahoda), proto se jim česky říká ananasové jahody, někdy také bílé jahody. Rostlina vypadá jako naprosto běžný jahodník. Plody mají tvar jahody, rozdílem je jen to, že je dužina a povrch pineberry bíle zbarvený a jeho zrníčka jsou červená. Pineberry jsou také o něco menší než klasické jahody.

Chuť a výživa

Svou chutí jsou pineberry velmi podobné ananasu a stejně voní. Nechybí jim ani chuť jahod. Stává se z nich skvělé kombo jahodové a ananasové chuti. Konzumovat je můžete běžně jako klasické jahody. 100 g těchto ananasových jahod obsahuje téměř 100 % denní dávky vitamínu C. Jsou dobrým zdrojem vlákniny,  mnoha vitamínů a minerálních látek.

Antioxidační vlastnosti

Podobně jako klasické jahody jsou i jahody ananasové skvělým zdrojem antioxidantů, především polyfenolu. Jsou dobrým zdrojem antioxidantů chránících lidské zdraví.

Podpora trávení

Pravdou je, že tyto jahody obsahují velké množství vody, téměř 90 %. Díky obsahu vlákniny, na kterých se podílí i červená jadérka, podporují trávení a jsou prevencí problémů s trávicí soustavou.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/michaelcamilleri/6999205434