Už jste slyšeli o dřevěném jablku? Jde o ovoce, které roste na stromě zvaném limonie nakyslá (Limonia acidissima). Nalezneme ho také pod názvy sloní jablko, opičí ovoce nebo dřevěné jablko. Tento plod je považován hinduisty za posvátný a je hojně konzumovaný v Indii a okolních zemích.

Původní domovinou je Indie, ale našli bychom jej též na Srí Lance, v Thajsku a dalších oblastech jižní části Asie. Strom může dorůstat výšky až 9 metrů a jeho jedlé plody mají v průměru 5-9 cm. Mají velmi tuhé skořápky, uvnitř se nachází nahnědlý měkký střed a malá bílá semena. Dřeň lze konzumovat v syrovém stavu, ale vyrábí se z ní i džem, džus nebo se zmrazuje. Také ji lze smíchat s kokosovým mlékem a vznikne lahodný nápoj nebo v případě zamrazení zmrzlina. Dřeň je lepkavá, aromatická a má sladkokyselou chuť.

Dřevěné jablko na stromě

Dřevěné jablko na stromě

Nutriční hodnota

Obsahuje celou řadu tělu prospěšných živin. Patří mezi ně vitamíny a organické sloučeniny, včetně taninů, vápníku, fosforu, vlákniny, bílkovin a železa.

Zdravotní přínosy

Toto ovoce nabízí celou řadu zdravotních přínosů. Podívejte se na některé z nich.

  • Podpora při trávení – je dobrým prostředkem pro zažívací obtíže a pomáhá ničit střevní parazity. V lidovém léčitelství se doporučuje jako lék na úplavici a průjem. Funguje i naopak a to proti zácpě.
  • Očista krve – pro očistu krve a odstranění toxinů z těla se doporučuje konzumovat 50 ml ovocné šťávy z jablek smíchané s teplou vodou a cukrem. Tento nápoj sníží zátěž na játra a ledviny.
  • Obrana proti kurdějím – ovoce obsahuje velké množství vitamínu C, jehož nedostatek je jednou z příčin vzniku kurdějí. Kromě toho podporuje imunitní systém a pomáhá organismu v obraně proti mikrobiálním a virovým infekcím.
  • Přísun energie – 100 gramů ovoce poskytuje 140 kalorií a živiny, které podporují činnost orgánů a urychlují metabolismus. Kromě toho nabízí i velké množství bílkovin.
  • Podpora činnosti ledvin a jater – pravidelná konzumace jablečné dužiny je doporučována lidem s poruchami činnosti ledvin a to díky detoxikaci. Antioxidanty bojují proti volným radikálům a zlepšují činnost organismu.
  • Ochrana proti malárii – aplikace směsi dužiny a repelentů může být účinný prostředek proti komárům, kteří, kromě jiného, přenášejí v některých oblastech malárii.
  • Regulace krevní glukózy – je velmi důležitá pro správné fungování našeho těla. Dužina jablka obsahuje sloučeniny mezi něž patří saponiny, fytosteroly, flavonoidy, polyfenoly a kyselina askorbová. O těchto sloučeninách je známo, že regulují vysokou hladinu cukru v krvi.
  • Hadí kousnutí a žihadla – části stromu se používají v Ajurvédě jako lék při hadím kousnutí a žihadlům. Kůra dřeva limonie se používá jako pomoc při hadím kousnutí a prášek skořápky ovoce se používá na ošetření včelího bodnutí.
  • Hojení ran – dřevěná jablka jsou tradičně známá svými vlastnostmi pro hojení ran. Studie provedené na potkanech ukázaly, že metanolové extrakty Limonia acidissima L prokázaly významné vlastnosti při hojení ran.
  • Proti škytavce – z jemných výhonků stromu se dělá syrup, který je účinný proti škytavce.
  • Působí proti nádorům – několik studií o dřevěném jablku ukázalo, že ovocné extrakty vykazovaly antimutagenní vlastnosti na rakovinu prsu a rakovinu kůže.
  • Poskytuje chladící účinek na tělo – buničina ovoce vykazuje chladicí vlastnosti. V zemích jižní Asie a jihovýchodní Asie se využívá jablečná šťáva za účelem chlazení těla.
  • Užitečné pro lepší spánek – kořenový prášek se používá k odstranění nespavosti a ke zlepšení kvality spánku.

Jak si plody vybírat a jak je konzumovat?

Plody lze konzumovat jako ovoce v syrovém stavu nebo jako ovocnou šťávu či ovocné pyré doslazené medem. Syrové zralé ovoce má nakyslou chuť a může se z něj připravovat chutney. Listy se mohou přidat do salátů. Zralé plody mají velmi intenzivní vůni. Pokud plody nejsou zralé, postačí je ponechat na slunci.

Šťáva z limonie

Šťáva z limonie

Upozornění

Nadměrná konzumace může způsobovat nadýmání. Pokud máte potíže se žaludkem, je potřeba ovoce konzumovat pouze v malém množství. Také v případě, že jste ještě tento druh jablek nejedli, buďte s jeho konzumací opatrní. Vyzkoušejte, jak bude vaše tělo na tyto plody reagovat. Cokoli může být alergen, takže je potřeba začínat opatrně. K jídlu používejte pouze plody zralé, nezralé ovoce může způsobovat chrapot nebo bolest v krku.

Zdroje: organicfacts.net, wikipedia, nutritionvistas.com