Pažitku v našich končinách dnes pěstuje většina zahrádkářů a díky její nenáročnosti je velmi rozšířena. Nejčastěji se používá jako přísada do pomazánek, do míchaných vajíček, zeleninových pokrmů či polévek. Pažitka jídlo nejen skvěle ochutí a dodá na barevnosti, ale ukrývá i řadu přínosů pro lidské zdraví.

Pažitka

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), někdy nazývaná také jako šnytlík, je druhem jednoděložné rostliny. Pažitka se nejčastěji používá jako zelenina. Z botanického hlediska patří do rodu česnek, tedy Allium. Pažitka je vytrvalou rostlinou, která kvete nachovými až fialovými kvítky, vzácně také kvítky bílé barvy. Plodem pažitky je tobolka. Setkat se můžete také s planou pažitkou, která má jemnější listy a růžová kvítka.

Výživová fakta

Listy pažitkou jsou skvělým zdrojem vitamínu C (může obsahovat až 100 mg ve 100 g), provitamínu A, vitamínu B2, minerálních látek atd. Jedna lžíce nasekané pažitky přibližně obsahuje:

  • 1 kalorii
  • 0,1 g sacharidů
  • 0,1 g proteinu
  • 0,1 g vlákniny
  • 6,4 mikrogramů vitaminu K (8% DD)
  • 1,7 miligramů vitamínu C (3% DD)
  • 3,2 mikrogramů folátu- kyselina listová (1% DD)
  • 0,1 mg manganu (1% DD)

Zdravotní přínosy

Zdraví kostí

Pažitka je dobrým zdrojem vitamínu K a podporuje preventivně zdraví kostí. Vitamín K hraje důležitou roli při srážení krve, ale i v udržení kostí zdravých, tedy i silných. Vitamín K podporuje minerální hustotu kostí a snižuje riziko vzniku zlomenin.

Riziko zánětu

Pažitka je zdrojem antioxidantů, které organismus preventivně chrání před vznikem zánětů. Může se tedy chlubit protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Prevence

Pravidelná konzumace pažitky je celkově dobrou prevencí mnoha chronických stavů a onemocnění, jako je onemocnění srdce, rakovina či diabetes. Rostliny z rodu Allium jsou totiž bohaté na důležité sloučeniny, jako je kvercetin, flavonoidy, saponiny a další. Ty mají protinádorové účinky, chrání zdraví kardiovaskulárního systému, jsou protizánětlivé, neuroprotektivní a podporují imunitní systém. I vitamín C obsažený v pažitce je pro celkové zdraví nesmírně důležitý.

Zdroj cholinu

Cholin patří mezi vitamíny skupiny B a je stavebním kamenem acetylcholinu, který se řadí mezi základní neurotransmitery. Cholin je pro tělo důležitý, pro syntézu neurotransmiterů, pro buněčnou strukturu, metabolismus apod. Právě pažitka je skvělým zdrojem cholinu, podobně jako vejce, losos, quinoa, květák či pšeniční klíčky.

Použití

Pažitka se stala v našich končinách velice oblíbenou naťovou zeleninou. Má jemnější cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a má příznivé vlivy na trávení. Konzumuje se nejčastěji v čerstvém stavu, v sušeném ztrácí své aroma. Vhodné je pažitku skladovat i zmraženou. Používá se při přípravě pomazánek, na ochucení chleba s máslem, míchaných vajíček či polévek, využívá se však i do salátů a houbových pokrmů. Využijete ji i při přípravě omáček, zeleninových pokrmů a slouží i jako ozdoba výsledných pokrmů.