Správné načasování jídla by mohlo změnit pravidla hry pro léčbu diabetu

O cukrovce se někdy hovoří jako o epidemii moderní doby. Naštěstí dnešní doba poskytuje i mnoho strategií pro její zvládnutí. Kromě úpravy jídelníčku, fyzické aktivity a léků existují i další způsoby, které mohou pacienti využít k tomu, aby udrželi cukrovku pod kontrolou. Stále častěji se mluví například o tom, že významný vliv na léčbu diabetu může mít i načasování jídel.

Cukrovka 2. typu jako fenomén dnešní doby

Většina pacientů trpí tak zvanou cukrovkou druhého typu. Ta je charakteristická zvýšenou hladinou glukózy v krvi a současnou rezistencí na inzulín a relativním nedostatkem inzulínu. Neboli tělo není schopno vytvářet nebo účinně využívat inzulín, hormon, který pomáhá buňkám vstřebávat cukr z přijímané potravy, a vytvářet tak energii. U osob s cukrovkou je vyšší riziko vzniku různých zdravotních problémů, včetně mrtvice, infarktu či poškození očí a ledvin. „Léčba diabetu“ spočívá v udržování hladiny cukru v krvi pod kontrolou a nové výzkumy naznačují, že k tomu může přispět i správné načasování jídla.

Zvládání diabetu pomocí načasování jídla

Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism totiž odhalila možnou souvislost mezi určitými potravinami konzumovanými v různou denní dobu a jejich dopadem na zdraví srdce osob s diagnostikovaným diabetem. Po dobu jedenácti let byly zkoumány stravovací návyky a zdravotní záznamy více než 4 500 osob s diabetem. Účastníci uváděli časy a druhy konzumovaného jídla. Tyto informace byly následně propojeny s údaji o tom, zda účastníci zemřeli na kardiovaskulární onemocnění.

Ruka s budíkem a miska těstovin.
zdroj: freepik.com

Na základě rozsáhlé analýzy bylo nakonec zjištěno, že ti, kteří v dopoledních hodinách jedli luštěniny či brambory, odpoledne celozrnné potraviny a večer dávali přednost tmavé zelené zelenině před zpracovaným masem, měli nižší pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění.

Podle odborníků mohou tato zjištění souviset s vnitřními hodinami našeho těla a buněk. Je proto důležité, aby osoby s cukrovkou sladily své stravovací návyky s přirozeným cyklem spánku a bdění v těle.

Pacienti s cukrovkou musí dodržovat speciální dietu.
Proč je diabetická dieta vhodná vlastně pro všechny?

Zdroj: idf.org, medicalnewstoday.com, academic.oup.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X