Už jste slyšeli o keři eleuterokok ostnitý? Ne? Nedivíme se vám, výzkumy jeho pozitivního účinku na lidské zdraví nejsou zase tak staré, navíc rostlina pochází z Dálného východu a říká se jí také Sibiřský ženšen, který v některých aspektech má větší sílu než klasický ženšen. U nás je známá spíše pod názvem čertův kořen.
Kořen má sílu
Eleuterokok dnes, kromě Dálného východu, najdete v Korei, Japonsku a Číně. Z rostliny se využívá hlavně kořen, který je nadupaný příznivými látkami, neboť obsahuje glykosidy eleuterosidy, kterých bylo izolováno více než 12, steriny, pryskyřice, saponiny, flavonoidy, sacharidy, polysacharidy, draslík, fosfor, vápník, chrom, měď, železo, hořčík, mangan, sodík, stroncium, zinek, mastné nenasycené kyseliny, třísloviny, deriváty kumarinu, vitamíny C a E, silice, pektiny, antokyany.
Záběr čertova kořene
Tak vliv eleuterokoku je obrovský, a přitom má jen minimum vedlejších škodlivých účinků. Čertův kořen chrání při léčbě ozařováním, zvyšuje ostrost sluchu, ostrost vidění, chuť k jídlu, je vhodný pro léčbu neuróz, neurastenií, hypochondrii, klimakterických poruch psychiky, stařeckých a arteriosklerotických psychóz, pomáhá při onemocnění kardiovaskulárního systému, nízkém krevním tlaku, při přepracovanosti, rekonvalescenci po operacích, úrazech, srdečních komplikacích zapříčiněných revmatickou horečkou, při špatné paměti vlivem stresu, při únavě, pálení a zánětech očí.
Rovněž snižuje cukr, škodlivý cholesterol, pocit únavy, tlumí růst metastáz, zhoubných i nezhoubných nádorů, upravuje poruchy spánku, urychluje uzdravení po infarktu, zpomaluje počáteční stádium Parkinsonovy choroby, příznivě působí na funkci pohlavních žláz, upravuje menstruační cyklus.
Vyhnout by se mu měli…
Vyhnout se tomuto kořeni by měli lidé s velmi vysokým krevním tlakem, v horečkách a lidé bezprostředně po infarktu.
Drcený kořen
Eleuterokok je u nás k dostání např. ve formě drceného kořene, ghí, kapslí, kapek nebo jako tinktura.
Přípravky si však můžete udělat doma, zde je návod, jak na to:
Nálev: polévkovou lžíci drceného kořene zalijeme 0,3 l vroucí vody, necháme v zakryté nádobě 20 minut odstát. Pak scedíme a pijeme 1 – 2x denně.
Odvar: jednu polévkovou lžíci sušených kořenů povaříme v 0,5 l vody. Doporučuje se 15 – 30 ml tohoto odvaru pít 3x denně před jídlem.
Tinktura: 100 g rozemletého kořene přidáme do jednoho litru 70 % alkoholu. Po dobu 2 – 4 měsíců necháme vše uležet a poté scedíme. Užívá se po lžičkách dle potřeby.