Všichni vědí, že vitamíny a minerály jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla. I když je nejlepší získávat je konzumací zdravých potravin, pokud jich nejsme schopni získat dostatek, mohou nám v tomto směru pomoci rozmanité doplňky stravy. Existuje několik různých forem vitamínových doplňků, včetně tablet, kapslí, rozpustných prášků či žvýkacích gumových bonbonů. Je jedno, kterou formu zvolíme, nebo je některá pro náš organismus vhodnější?
Široký výběr
Existuje mnoho různých důvodů, proč lidé dávají přednost jedné formě před druhou. Někteří dávají přednost gumovým vitamínům před tradičními vitamíny v tabletách, protože mají lepší chuť i vůni a zároveň nejsou tak náročné na polykání. Podle jakých kritérií bychom se měli rozhodovat mezi vitamíny ve formě klasických pilulek nebo gumových bonbonů?
Problém jménem nestabilita
Žvýkací vitamíny byly navrženy tak, aby byly chutnější neboli sladší alternativou běžných vitamínů v naději, že lidé budou mít větší chuť je užívat. Pokud ale jde o jejich přínos pro zdraví, zdaleka se nerovná poměru 1:1. Gumové vitamíny obsahují totiž ve skutečnosti méně vitamínů než běžné vitamíny.
Jednou z věcí, kterou je třeba při porovnávání gumových vitamínů s klasickými tabletami vzít v úvahu, je jejich menší trvanlivost. Bohužel je často těžké zjistit, kolik vitamínů a minerálů v gumových bonbonech vlastně dostáváme. Gumové vitamíny totiž nejsou v průběhu času tak stabilní jako klasické pilulky. To negativně ovlivňuje množství některých vitamínů, a tedy i účinnost produktu.
„Vysoká“ cena za lepší chuť
Pozor bychom si měli dávat také na to, čím jsou gumové vitamíny slazené. Jejich „lepší“ chuť je totiž často vykoupená vyšším obsahem cukru. Přičemž Americká kardiologická asociace doporučuje, aby muži denně nepřijímali více než 36 gramů přidaného cukru a ženy více než 25 gramů. Gumové vitamíny ale obvykle obsahují 3 až 8 gramů cukru v jedné porci, což může váš denní příjem cukru poměrně negativně ovlivnit.
Problém pro zuby i zažívání
Gumové vitamíny se mohou podepsat i na zdraví vašich zubů. Stejně jako u jiných sladkostí se cukr a kyselina citronová obsažené v těchto vitamínových bonbonech může lepit na zuby a přispívat ke vzniku zubního kazu.
Přestože se některé gumové vitamíny vyrábějí z náhražek cukru, mohou tyto složky představovat vlastní problém. Cukrové alkoholy jsou spojovány s gastrointestinálními problémy a mohou mít projímavý účinek. Lidé, kteří nemohou konzumovat sorbitol a podobné náhražky cukru, by se měli gumovým vitamínům zcela vyhnout.
Výhody a nevýhody gumových vitamínů v kostce
Nejprve si shrňme pozitiva těchto stále oblíbenějších potravinových doplňků:
- Snadné užívání
- Lepší chuť
- Snadnější vstřebávání – mohou mít vyšší biologickou dostupnost, což znamená, že se v těle lépe vstřebávají.
Kromě pozitiv mají ale gumové vitamíny i své stinné stránky:
- Snadné předávkování – snadnost a chutnost gumových bonbónů může být důvodem, že jich někteří jedinci, především děti, zkonzumují více, než by měli. To je riziko především v případě vitamínů rozpustných v tucích, které se v našem organismu mohou ukládat.
- Přísady – klasické vitamíny ve formě tablet nemají žádné kalorie a obvykle neobsahují cukr. Gumové vitamíny obsahují několik gramů přidaného cukru či umělých sladidel a též potravinová barviva, které zlepšují jejich vzhled.
- Kratší trvanlivost a nestálost obsahu vitamínů v čase
Jedním z nejčastěji užívaných vitamínů je vitamín C. Jak zajistit jeho správné vstřebávání?
Zdroj: health.clevelandclinic.org, singlecare.com, heart.org