O tom, že bílý cukr představuje pro naše zdraví velké zlo, nepochybuje dnes už téměř nikdo. Mnoho lidí ale sladkou chuť ke svému životu potřebuje, a tak se snaží bílý cukr všemožně nahradit. Jednou z údajně zdravých náhražek cukru je stévie, kterou lze snadno přidat jak do nápojů, tak do rozmanitých pokrmů. Je ale stévie opravdu zdravá a bezpečná?
Co je stévie?
Stévie je přírodní sladidlo získávané z listů stejnojmenné rostliny rostoucí především ve Střední a Jižní Americe. Vzhledem k tomu, že má nulový obsah kalorií, ale je 200krát sladší než běžný cukr, je oblíbenou volbou mnoha lidí, kteří chtějí zhubnout nebo obecně snížit příjem cukru. Studie prokázaly, že stévie přináší našemu organismu také několik zdravotních přínosů, včetně snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi. V neposlední řadě konzumace stévie není spojena s rizikem tvorby zubního kazu, jako tomu v případě konzumování jiných sladidel.
Nicméně pravdou bohužel je, že výrobky ze stévie se mnohdy velmi liší svou kvalitou. Některé jsou totiž vysoce rafinované a kombinované s dalšími sladidly, například s erythritolem, dextrózou a maltodextrinem, což může měnit potenciální zdravotní účinky. Některé výrobky se stévií navíc mohou skrývat cukerné alkoholy, jako je sorbitol a xylitol, což jsou sladidla, která jsou někdy spojována s trávicími problémy u citlivých jedinců.
Cukrovka i rakovina
Stévie je často považována za sladidlo vhodné pro diabetiky, což potvrzují i některé výzkumy. Je ale důležité vybrat si správný výrobek, především čistý extrakt, neboť některé směsi mohou obsahovat i jiné typy sladidel, včetně dextrózy a maltodextrinu, které mohou naopak hladinu cukru v krvi zvyšovat. Existují určité důkazy, které naznačují, že stévie může pomáhat i v boji proti některým typům rakoviny nebo jim předcházet. Důvodem je skutečnost, že mnoho derivátů glykosidu stévie je toxických pro specifické buněčné linie rakoviny leukémie, plic, žaludku a prsu.
Možné nežádoucí účinky
Ačkoli je stévie obecně považována za bezpečnou, může u některých lidí vyvolat určité nežádoucí účinky. Ty se týkají zejména skutečnosti, že nulová kalorická sladidla, jako je stévie, mohou narušovat množství prospěšných střevních bakterií, které mají důležitou roli nejen pro správné trávení, ale také pro imunitu. Studie provedená v roce 2020 na myších dokonce zjistila, že u myší krmených po dobu 16 týdnů stévií došlo k nárůstu určitých bílkovin zodpovědných za zánět v játrech i ledvinách, což by časem mohlo tyto orgány poškodit. Některé jiné výzkumy zase naznačují, že stévie a jiná sladidla s nulovým obsahem kalorií mohou vést k tomu, že během dne zkonzumujeme paradoxně více kalorií. V neposlední řadě existují i důkazy, že častá konzumace bezkalorických sladidel může časem dokonce přispět ke zvýšení tělesné hmotnosti a obvodu pasu.
Těhotné ženy a děti
O bezpečnosti stévie během těhotenství existují jen omezené důkazy, nicméně studie na zvířatech naznačují, že toto sladidlo nemá při umírněném užívání negativní vliv na plodnost nebo průběh těhotenství. Vzhledem ke skutečnosti, že toto sladidlo může pomoci snížit spotřebu přidaného cukru, často je považováno za vhodné i pro děti, které mají slabost pro sladkosti. Na jednu stranu je to pravda, ale na stranu druhou je třeba dávat pozor na to, aby nedocházelo k překročení doporučeného denního limitu.
Jakými dalšími přírodními sladidly můžete kromě stévie cukr nahradit?
Zdroj: medicalnewstoday.com, healthlinkbc.ca, thehealthy.com, ncbi.nlm.nih.gov, onlinelibrary.wiley.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, insider.com