Spalujte kalorie efektivně a zdravě: poradíme vám, jak na to

Každý o nich mluví, ale jen málokdo tuší, co kalorie vlastně je. Víte jen to, že je ve svém těle nechcete. A hledáte způsoby, zdravé i lehce experimentální, jak se jich co nejrychleji zbavit. Někdy ale musí znát člověk podstatu, aby mohl vést vyrovnaný boj. 

Co znamená kalorie

Kalorie je jednotka energetického metabolismu a množství energie zvyšující teplotu jednoho gramu vody o jeden stupeň. 

Mnohem zajímavější je ale způsob jejich trávení a spalování. Nedá se přesně určit, jaký výkon musíte podat, abyste shodili kilogram tuku. Nedá se spočítat, kolik kalorií spálíte a kolik trávíte. Velkou měrou výsledek ovlivňuje genetika, pohlaví, životní styl, výchozí tělesná váha a BMI. Při počítání kalorií figuruje celá řada neznámých. 

Nevíte, jestli se zaměřit na boj s kaloriemi nebo proklínat váhu? Řešení je jednoduché, osvojte si jednoduché metody, jak spalovat kalorie bez zbytečného stresu. 

Co je to skutečné jídlo 

Konzumujte jen jídlo, které je přirozené a bez zbytečných úprav. Polotovary jsou plné umělých látek, které tělu neprospívají a komplikují cestu za vysněnou postavou. Zaměřte se na dostatečný příjem zeleniny, ovoce, ořechů, zdravých olejů, bílkovin v podobě masa a vajec, na semínek a luštěnin. Nemusíte se vyhýbat alergenům jako je lepek nebo laktóza, stačí vyřadit zpracovaná jídla a osvojit si postupy fermentace, nakládání nebo vlastních směsí koření, abyste jídlu dali novou chuť. 

Trénink v novém 

Kardio cvičení nebo kruhové tréninky jsou sice fyzicky náročné a značně se zapotíte, ale z dlouhodobého hlediska je pro shazování kilogramů a boj s kaloriemi účinnější silový trénink. Tělo procvičíte více do hloubky, stejně tak svaly a vrstvy, které při dynamickém pohybu zůstávají netknuté. 

Žena běží krajinou.
Zdroj obrázku: pixabay.com

Začněte hubnout zostra 

Nadměrný příjem sacharidů štíhlé postavě nepomůže, stejně tak žádné extrémy v podobě vajíčkové diety nebo vody s cayenským pepřem. Právě koření a ostré jídlo ale může ovlivnit nakládání s kaloriemi. Kapsaicin, který je v nich obsažený, zrychluje lidský metabolismus o osm procent. Občasná várka jalapeno papriček nebo chilli vám jedině prospěje. 

Voda 

Při shazování hraje voda jednu z hlavních rolí. Pokud můžete pouhým pitím čisté vody zrychlit celý proces hubnutí, není jediný důvod to neudělat. Zapomeňte na citron a vychutnávejte si dobře vychlazenou vodu bez dalších příměsí. Je to šok pro lidský metabolismus, tělo ho musí zahřát a tento termogenní účinek zrychlí spalování kalorií až o třicet procent. 

Tak akorát 

S kaloriemi se pojí jedno důležité doporučení. To, že chce zhubnout, je jedna věc. Rozhodnutí, jestli na to půjdete zdravou cestou nebo nějakým extrémem, je věc druhá. Nikdy byste neměli dojít do fáze, kdy se budete pohybovat v kalorickému deficitu pod hranicí, která je nutná pro správné fungování těla, látkové výměny a dostatek energie. Hodnota závisí na tělesné konstituci, zdravotních omezeních, vztahu k pohybu a životnímu stylu. 

Uvádí se, že zdravý úbytek váhy za jeden týden by se měl pohybovat kolem 500 gramů. To odpovídá snížení příjmu kalorií o zhruba 500. 

Pro příklad: žena, 30 let, aktivní, dvakrát týdně kardio, pravidelné procházky, sedavé zaměstnání 

Bazální metabolismus je pro výše zmíněné parametry kolem 1460 kalorií denně, při vynásobení koeficientem 1,4 se dostáváte k hodnotě přibližných 2060 kalorií. S takovým příjmem se váha nepohne a zůstane stabilní. Pro hubnutí je třeba snížit počet o 500 a dostat se na hodnotu 1560 kalorií denně. 

Zdroj: lifehack.org

Martina Nosálková

Miluju chvíle ticha uprostřed lesa i cvrkot svých dvou mláďat. Věřím na přirozenost a rovnováhu. Pokud na světě existuje nějaký léčivý zázrak, je to síla přírody a její dary, které se musíme znovu naučit využívat.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X