Jáhlová kaše je nejjednodušším pokrmem z jáhel, který si nyní představíme.
Potřebujeme:
- 25 dkg jahel
- 1/2 l mléka
- sůl
- 3 dkg sádla
- 5 dkg škvarků nebo 5 dkg másla
- 5 dkg cukru
- skořice
Postup:
Jáhly opereme, dvakrát spaříme vařící vodou. Dobře je vždy ve vodě promícháme a scedíme. Potom na ně nalijeme vařící mléko, přidáme sůl, malý kousek omastku a jáhly na mírném ohni uvaříme do měkka. Jsou-li šály ještě tvrdé a mléko se už vyvařilo, přilijeme ještě trochu vařícího mléka. Podáváme-li jáhly jako slaný příkrm, promícháme je se škvarky a polijeme sádlem. Upravujeme-li je jako sladký pokrm, poléváme je máslem a sypeme cukrem a skořicí. Při dováření můžeme do jahel přidat předem namočené sušené švestky.