Každý čas od času rád zhřeší. Ale co když se může hřešení rovnat potěšení? V případě hořké čokolády tomu tak opravdu je. Je totiž plná antioxidantů a dalších látek, které jsou pro naše tělo přínosné. Pojďme si ale jednu věc vyjasnit: následující článek se týká pouze kvalitní hořké čokolády. Té, která má opravdu vysoký podíl kakaa a není pouze napumpovaná cukry.
Hořká čokoláda je výživná
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je opravdu velmi výživná. Obsahuje vlákninu, hořčík, železo, mangan, draslík, fosfor a zinek. Také se v ní vyskytuje kofein, ale ne v tak velkém množství jako v kávě. Proto se nebojte dát si trochu hořké čokolády i před spaním. Kostičkou tmavé čokolády svému tělu dopřejete důležité vitamíny a minerály.
Obsah antioxidantů v čokoládě
Podle nedávných studií vyšlo najevo, že antioxidanty obsažené v kakaových bobech jsou dokonce ještě výživnější než antioxidanty obsažené v borůvkách a dalším ovoci. Neříkáme tím, ať si místo čerstvého ovoce dáte radši tmavou čokoládu. Pouze konstatujeme, že nemusíte mít výčitky, pokud si čas od času dopřejete kvalitní čokoládu.
A proč nekombinovat tmavou čokoládu s borůvkami, malinami, ostružinami, nebo jahodami? Stačí hořkou čokoládu rozpustit a dopřát si zdravé ovocné fondue.
Přínosy čokolády na srdce a krevní tlak
Konzumace hořké čokolády může pozitivně ovlivnit průtok krve v tepnách. Ale nečekejte žádné zázraky. Mnohem lepších výsledků dosáhla hořká čokoláda při zkoumání spojitosti mezi konzumací čokolády a rizikem srdečních chorob.
Je ale zapotřebí vzít v potaz i fakt, že když si dopřáváte čokoládu, činíte tak většinou během pauzy. Zkrátka při konzumaci čokolády jsou lidé v pohodě, ačkoliv to činí nevědomky, a proto mohou být některé výsledky výzkumů nepřesné.
Lepší pleť a rychlejší mozek
Rozhodně nezahazujte krémy na opalování, ale věděli jste, že čokoláda má pozitivní vliv na vaši kůži a chrání ji před poškozením slunečními paprsky?
A v neposlední řadě je hořká čokoláda prospěšná i pro lidský mozek. Kakao totiž zvyšuje průtok krve do mozku, což má za následek, že nám to lépe myslí.
Ačkoliv jsme zmiňovali jen samá pozitiva konzumace hořké čokolády, musíme vás upozornit, že je potřeba tmavou čokoládu konzumovat s mírou! Nedoporučujeme sníst celou tabulku na posezení, ale spíš si denně dopřát dva až tři čtverečky. Po snídani, ke svačině, ke kávě nebo večer. Zkrátka kdykoli během dne. A hlavně vždy klaďte důraz na kvalitu! Koupí čokolády na vaření si akorát zvýšíte příjem cukru. Zato investicí do tabulky čokolády s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru uděláte něco pro své zdraví.
Zdroj: healthline.com